maandag 29 mei 2017

Voormalig Peruaans president Toledo ontkent schuldig te zijn aan corruptiezaken

Toledo beschuldigt rivalen Keiko Fujimori en Alan Garcia van politieke samenzwering tegen hem


Voormalig Peruaans president Alejandro Toledo heeft zijn onschuld verklaard in de corruptiezaken die tegen hem zijn ingediend en beschuldigt zijn rivalen - Keiko Fujimori en Alan Garcia - van een politieke samenzwering tegen hem. De voormalige president gaf een langdurig interview aan het Spaanse persbureau EFE, waarmee zijn media-isolatie werd beëindigd, en probeerde te vechten tegen wat hij de 'politieke vervolging' van zijn rivalen noemde, aldus de Latin American Herald vandaag, maandag 29 mei 2017.

Met zijn uitlevering, door Lima gevraagd, en met de Amerikaanse autoriteiten die nog steeds niet op dat verzoek hebben gereageerd, zei Toledo telkens dat hij in zijn leven nooit iets 'onwettig' had gedaan waardoor hij 'genoeg' kon hebben om 'geen zorgen te hebben' over zijn toekomst.

Verdachtmakingen tegen de voormalige leider, die Peru van 2001-2006 regeerde, is ontstaan ​​in februari op basis van getuigenis van de voormalig vertegenwoordiger van Lima van het Braziliaans bouwbedrijf Odebrecht, Jorge Barata, die na zijn arrestatie een lange lijst van omkopingen door het bedrijf gedurende een aantal Peruaanse presidentschappen onthulde van in totaal ongeveer 29 miljoen dollar, waarvan 20 miljoen - waarvan hij zegt - naar Toledo ging.

'Ik kan u vertellen, in de naam van de persoon die ik het liefste heb, die in de hemel is en mijn moeder is: nooit! Laat de heer Barata naar Lima of naar de VS komen en zeggen ... hoe, wanneer en in welk account (ik de deposito's heb gedaan) ... ', verklaarde Toledo.

Na enkele maanden in Stanford, waar hij sinds september 2016 woonde, heeft de 71-jarige Toledo deze week New York voor een conferentie bezocht. Toen hem werd gevraagd door EFE waarom Barata hem in zijn beschuldiging zou noemen, zei Toledo dat de Odebrecht-medewerker voor de Peruaanse autoriteiten een 'effectieve collaborateur' is geworden en zo tracht meer gevangenisstraf te ontlopen.

Toledo zei, dat 'Garcia altijd een grote controle heeft gehad over de justitiële sector in Peru', naast een bondgenootschap met de supporters van Fujimori, die een meerderheid in het Congres van Peru heeft. Ten aanzien van Fujimori zei Toledo 'ze haat mij tot in de dood', omdat 'we in 2000 tegen haar en haar vader streden, en omdat we haar pogingen om president te worden in 2011 en 2016 boycotten door haar concurrenten Ollanta Humala en Pablo Kuczynski te ondersteunen'.

Toledo zei 'ik word tegenwoordig politiek vervolgd en ze willen dat ik uit beeld verdwijn, zodat ik niet Fujimori bij de volgende verkiezingen belemmer'.

In februari gaf een Peruaanse rechter een nationaal en internationaal bevel uit voor Toledo's aanhouding. Het bevel houdt onder meer in, dat hij gedurende 18 maanden in preventieve detentie gehouden zou worden verdacht van het ontvangen van een omkoopbedrag van 20 miljoen dollar van Odebrecht in ruil voor het verstrekken van een lucratieve overeenkomst voor het bouwen van een snelweg die Peru en Brazilië verbindt.

Het onderzoek vloeit voort uit een massale regeling die Odebrecht en de petrochemische tak Braskem in december hebben bereikt met de autoriteiten in de Verenigde Staten, Brazilië en Zwitserland.

(Red. De Surinaamse Krant/Latin American Herald)

0 comments:

Een reactie plaatsen