vrijdag 5 mei 2017

Voorzitter Ziekenhuisraad: 'Situatie van de ziekenhuizen wordt alleen maar slechter'

'Ik heb niet de indruk dat er een duidelijk reddingsplan voor de ziekenhuizen bestaat'


'Ik heb niet de indruk dat er een duidelijk reddingsplan voor de ziekenhuizen bestaat. Het grote probleem is blijkbaar dat er nauwelijks staatsfinanciën zijn om de enorme schuldenlast van de ziekenhuizen concreet te helpen verlichten', aldus Manodj Hindori, directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis en voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad vandaag, vrijdag 5 mei 2017, in de Ware Tijd.

Enkele weken geleden had de minister van Volksgezondheid een reddingsplan voor de ziekenhuizen aangekondigd, maar naar het schijnt is hier niets van terechtgekomen. 'De ziekenhuizen hebben zo vaak hun cijfers moeten presenteren over onder meer hun cashflow statement, liquiditeits- en schuldenpositie en hun prognoses over financieringstekorten.' De laatste vergadering was begin maart en toen is gesproken over schuldensanering en financiële injecties voor ziekenhuizen, maar het is bij dat ene gesprek gebleven.

De ziekenhuizen krijgen mondjesmaat geld, wat soms voor een tijdelijke verlichting zorgt, maar van een structurele oplossing is er geen sprake.

Hindori stelt vast dat de situatie van de ziekenhuizen alleen maar slechter wordt. 'Aan de ene kant stijgen de prijzen, terwijl aan de andere kant de inkomsten niet toenemen, omdat de ziekenhuistarieven niet verhoogd mogen worden.'

De directies vragen zich elke dag af hoe ze onder deze omstandigheden moeten uitkomen en hoe ze hun verplichtingen tegenover hun personeel, medici en leveranciers moeten voldoen. Wegens de beperkte middelen ontstaat er schaarste aan sommige verbruiksmaterialen, waardoor de dienstverlening vaker haperend verloopt.

0 comments:

Een reactie plaatsen