woensdag 31 mei 2017

Vraagtekens VHP-leider Santokhi bij aanhalen banden met Turkije en Equatoriaal Guinea

Santokhi kritisch met gezond wantrouwen over 'plannen' regering met Turkije en Equatoriaal Guinea

'Gaat regering nu relatie met Turkije en Equatoriaal Guinea aan, omdat daar geld te lenen valt?' 


VHP-fractieleider Chan Santokhi heeft gisteren in De Nationale Assemblee diverse vragen afgevuurd op de regering over de samenwerkingsovereenkomst met Turkije. De politicus wil weten waarom juist in deze tijdsfase de regering de banden met Turkije en met Equatoriaal Guinea wil aanhalen. Welke prioriteiten worden er gesteld, vraagt hij zich af, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 31 mei 2017.

Turkije staat in de kijkers van de wereld over schending van mensenrechten. Op basis van de Grondwet moet er solidariteit getoond worden met volkeren en niet met regeringen. In het geval van Venezuela heeft de regering geen woord gezegd over het volk, maar is wel solidair met de regering, zei Santokhi.

Net als diverse andere Assembleeleden stond ook Santokhi stil bij het verbod op casino's in Turkije. Hij wil weten of het verbod ook geldt voor Turken, aangezien zij in Suriname wel in die business zitten. Santokhi vroeg de regering of de 15 miljoen die Turkije had toegezegd bij de ondertekening van de intentieverklaring in 2013 is gebruikt. Hij wilde ook weten of er gesprekken gevoerd worden met de Turk Eximbank.

Santokhi zei verder, dat hij bij het doornemen van de overeenkomst zich afvroeg of de regering nu de relatie met Turkije en Equatoriaal Guinea aangaat, omdat daar geld te lenen valt.

Hij stelde ook indringende vragen over waarom voor Turkije een toeristenkaart is ingevoerd, maar het gelijkheidsbeginsel niet geldt voor Surinamers. Volgens hem was er bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vastgesteld, dat de toeristenkaart zou worden ingevoerd voor de diasporalanden Indonesië, China en India. Iemand op het Kabinet van de President heeft bepaald dat Turkije ook op de lijst komt.

In het kader van efficiënt buitenlands beleid en transparantie vroeg de politicus of Buitenlandse Zaken voor 2,4 miljoen euro een contract heeft geketend voor levering van kaarten voor Personen van Surinaamse Afkomst (PSA). Hij wilde ook weten op wiens naam het ambassadegebouw van Suriname in Parijs staat. Ook zou een kerkdienst in het consulaat van Miami, Florida (VS), zijn gehouden voor reiniging van het gebouw op kosten van de Staat. Hij wilde ook weten of Suriname 52.000 Amerikaanse dollar heeft betaald voor verscheping van een hond van de Surinaamse vertegenwoordiger uit Haïti.

0 comments:

Een reactie plaatsen