dinsdag 30 mei 2017

'Waarom is hennep-industrie niet opgenomen in het Stabilisatie- en Herstelplan?'

Mathoera (VHP): 'Er wordt niet goed nagedacht over introduceren hennep-industrie in Suriname'


'Als de regering de economie een boost wil geven met een hennep-industrie in Suriname, waarom was dat dan niet opgenomen in het Stabilisatie- en Herstelplan?' Deze vraag wierp parlementariër Krishna Mathoera van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) maandag op in het radioprogramma ABC Actueel, aldus dinsdag 30 mei 2017 de Ware Tijd. 

De openbare commissievergadering van de Wet op Verdovende Middelen in De Nationale Assemblee heeft donderdag voorgesteld om te beginnen met hennepteelt in Suriname. Mathoera vindt dat de regering prioriteiten moet stellen tijdens de financiële crisis. Ook stelt ze dat er niet goed nagedacht wordt over het introduceren van een hennep-industrie in Suriname.

'Als ze dat willen doen op grote schaal, doe het dan transparant en betrek de samenleving erbij. Denk na over hoe groot de industrie moet zijn, waar de zaden geïmporteerd worden, wie de telers zijn. Doe onderzoek naar wat de economische voordelen ervan.'

Parlementslid en arts Dew Sharman, VHP, is geen voorstander van het introduceren van industriële hennep in Suriname. Hij benadrukt, dat de regering zich in deze crisisperiode beter kan focussen op andere landbouwproducten en gewassen, zoals rijst en cassave. Daar ligt volgens hem groei en ontwikkeling.

De regering zou per juni een commissie aanstellen die zich bezig gaat houden met het legaliseren van marihuana in Suriname. Ook daar stelt Mathoera kritische vragen over. 'De regering moet niet alleen nadenken over de legalisering daarvan, maar ook over de eventuele negatieve gevolgen die kunnen komen voor het land. Is dit land in staat om die mogelijke gevolgen te handelen? De regering moet erover nadenken of ze de samenleving dan kan beschermen.

0 comments:

Een reactie plaatsen