woensdag 10 mei 2017

Warao inheemsen uit Orinoco Delta in Venezuela zijn naar Braziliaanse stad Manaus gevlucht

Inheemsen naar Manaus om Venezuela's verslechterende economische en politieke crisis te ontvluchten

(Bron foto: BBC/Twitter/Getty  Images)

Ongeveer 400 inheemse Warao uit de Orinoco Delta in Venezuela zijn aangekomen in de Braziliaanse stad Manaus in de Amazone. De autoriteiten hebben de komst tot een sociaal noodsituatie verklaard om overheidsfinanciën te verkrijgen voor de opvang van de inheemsen, zo bericht dinsdag 9 mei 2017 de BBC.

De Warao zeggen, dat ze ongeveer 2.000 kilometer hebben gereisd om de honger en Venezuela's verslechterende economische en politieke crisis te ontvluchten. Warao zijn ook naar de noord-Braziliaanse staat Roraima gegaan. In Boa Vista, de staatshoofdstad, zeggen de autoriteiten dat meer dan 500 Warao van over de grens zijn aangekomen, maar dat zij weer werden uitgezet wegens bezorgdheid over onder andere bedelen.

In Manaus bedelt de groep bij verkeerslichten en woont in een voorlopig kamp onder verschrikkelijke omstandigheden onder een viaduct in de buurt van het busstation. Volgens de gemeentelijke secretaris Elias Emanuel kwamen de Venezolanen op zoek naar banen in het industriële complex van de stad, maar ze hebben geen documenten die vereist zijn om te kunnen werken. 'Nu zal onze federale politie hen helpen. We willen ze ook in onze sociale programma's opnemen, maar omdat ze buitenlandse inheemsen zijn, hebben we echt ondersteuning nodig', zei Emanuel in een verklaring.


De meeste van de ongeveer 20.000 Warao wonen in de Orinoco Delta regio van Venezuela, met kleinere aantallen in naburig Guyana en Suriname. Volgens het Braziliaanse ministerie van Justitie hebben meer dan 5.400 Venezolanen visa aangevraagd en toestemming om in het land te blijven.

De staten Roraima en Amazonas, welke grenzen aan Venezuela, hebben gemeld, dat veel meer mensen komen op zoek naar basisvoedsel, medicijnen en tijdelijke banen. Grensdorpen in Roraima zeggen, dat tienduizenden Venezolaanse migranten gebruik hebben gemaakt van lokale staatshospitalen en sociale diensten.


Ter informatie:


(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen