zaterdag 27 mei 2017

'Wonder Woman', 'Naked Man'… 5 iconen van Venezolaans protest

Iconen van de politieke onrust in het land 


Van 'Wonder Woman' en 'Tank Woman' naar 'Naked Man' en 'Violin Man', gewone Venezolanen gefotografeerd in buitengewone scènes, maar zij zijn, aldus Agence France Presse (AFP) vandaag, 27 mei 2017, iconen van de politieke onrust van het land geworden. Demonstranten eisen verkiezingen om zich te ontdoen van een socialistische overheid die zich schuldig maakt aan voedsel- en medicijntekorten. De overheid zet ze echter neer als 'opstandelingen' en 'terroristen.'

Hier zijn vijf opvallende gezichten van de anti-overheids straatprotesten, waarbij 57 mensen de laatste twee maanden zijn gedood.


Met een steen in haar vuist, haar bruine en gespierde dijen en armen klaar om het in de richting van de politie te gooien, werd de fitnessinstructice Caterina Ciarcelluti een beeld van kracht en vastberadenheid in de protesten. AFP-fotograaf  Federico Parra's close-up van haar met een motorhelm, rode vest en denim-broek verspreidde zich op 1 mei over social media, en kreeg de naam 'Wonder Woman'. 'Dat ben ik helemaal, de kracht en de passie', zei Ciarcelluti, 44, tegen AFP. 'Ik ben nooit zonder energie.' Ze zegt dat ze 'een inspiratie' hoopt te zijn voor andere demonstranten. 'We komen er wel', zegt ze. (Bron foto: AFP/Federico Parra)


Met niets anders aan dan witte sportschoenen en sokken, een geldgordel en een angstige uitdrukking, heeft Hans Wuerich (27) een bijbel in zijn magere hand omhoog gehouden, toen hij op 20 april op een weg stond. Een virale demonstrant was geboren. Hoewel hij de algemene oppositie niet ondersteunt, zegt hij dat hij spijt heeft voor het feit dat hij op Maduro heeft gestemd, die hij van 'repressie' beschuldigt. Hij wilde een vreedzame boodschap sturen, zodat 'de wereld dit ogenblik in de gaten zou krijgen'. 'Ik ben niet een of andere flower-power hippy', zei hij later tegen AFP . 'Maar ik geloof dat vreedzaam protest de regering meer doet schaden dan geweld. Ik heb ze versteld doen staan.'  (Bron foto: AFP/Juan Barreto)


Omhuld in de rode, gele en blauwe Venezolaanse vlag, riep Maria Jose Castro, 54, de geest van het Tiananmenplein in China op, omdat ze op 19 april een gepantserde politieauto in Caracas blokkeerde. 'Het heeft me pijn gedaan om te zien hoe ze op kinderen vuurden', zei ze later, met betrekking tot de rubberen kogels en traangas die door de politie tegen demonstranten werden gebruikt. Oproerpolitie schoot twee traangasbommen om haar te bewegen aan de kant te gaan.. Ze schopte er een van weg en stond met een zakdoek voor haar gezicht, terwijl zij haar via een megafoon waarschuwden. Agenten op een motorfiets voerden haar uiteindelijk weg, maar werd later in vrijheid gesteld.  (Bron foto: AFP/Juan Barreto)


Terwijl sommige van de protest iconen moed hebben geïnspireerd, hebben anderen terreur veroorzaakt. Victor Salazar, een 28-jarige student, ging op 3 mei in een vuurbal op nadat een politiemotor, die de demonstranten vernietigden, ontplofte. Ze stonden een paar meter van hem af, AFP-fotografen Juan Barreto en Ronaldo Schemid, op het moment dat Salazar brandend, rennend, schreeuwde om hulp, tot andere demonstranten de vlammen doofden. Uit zijn ziekenhuisbed, waar hij later in bandages lag, stuurde Salazar een video aan demonstranten: 'Ga naar de straat, niet voor mij, maar voor Venezuela.'   (Bron foto: AFP/Juan Barreto)


Door wolken van traangas wuifde de 23-jarige Wuilly Arteaga rustig met zijn viool op zijn schouder en speelde het klassieke Venezolaanse volkslied 'Alma Llanera'. Hij zei dat hij het als een 'boodschap van vrede' bedoelde. Drie dagen eerder had hij gespeeld tijdens de begrafenis van een medemuzikant die tijdens de protesten was vermoord, die als Arteaga in een orkest voor arme kinderen oefende. 'Ik was erg bang. Ik dacht niet dat muziek zoveel vermogen had om mensen aan het denken te zetten', vertelde hij AFP. 'Maar, na de begraafplaats ging ik met meer moed naar de demonstratie.' Deze week verscheen er een nieuwe foto van hem met een gebroken viool. Een militaire politieagent had de snaren gesneden. Berichten van steun overstroomden social media en binnen enkele uren verscheen hij in een online video, spelend op een nieuwe viool, geschonken door een onbekende. (Bron foto: AFP/Luis Robayo)

(Red. De Surinaamse Krant/AFP - Bron foto top: AP))

0 comments:

Een reactie plaatsen