vrijdag 26 mei 2017

Zeker 89 gevangenen ontsnappen tegelijk via tunnel uit gevangenis in Braziliaanse Parnamirim

Grootste ontsnapping ooit in deelstaat Rio Grande do Norte


In Brazilië zijn zeker 89 gevangenen tegelijk ontsnapt uit een gevangenis in Parnamirim. Ze groeven een tunnel van ruim 30 meter. De Braziliaanse pers spreekt vandaag, vrijdag 26 mei 2017, van de grootste ontsnapping ooit in deelstaat Rio Grande do Norte. Het gebeurde in de gevangenis van Parnamirim, aan de oostkust van het land. 

De tunnel begon op de binnenplaats en eindigde krap een meter buiten de muren om het complex. ’s Nachts grepen de gedetineerden hun kans. Voor ze zich door die smalle opening konden wringen, waren ze eerst door een dertig meter lange, zelfgegraven, konijnenpijp gekropen.

Eenmaal buiten wierpen de gevangenen hun gevangeniskleren van zich af. Ook lieten ze slippers achter om latere herkenning te vermijden. Ze konden gebruik maken van vluchtauto’s en -motoren die even verderop klaarstonden.


Een bewaker ontdekte de ontsnapping en loste een waarschuwingsschot.

De politie in de Braziliaanse provincie Rio Grande do Norte houdt vandaag een grote klopjacht op de ontsnapte gedetineerden. Het gaat zowel om moordenaars, verkrachters als om overvallers die op de vlucht zijn. Iedereen in de ruime omgeving van de gevangenis is gevraagd om bijzonder alert te zijn en zelfs niets te ondernemen. De politie maakt jacht op de ontsnapten met helikopter en met speurhonden. Negen gedetineerden konden al worden opgepakt.

Voor de ontsnapping werd een groot gevecht in scène gezet op de binnenplaats van de gevangenis. Zo konden de bewakers worden afgeleid. Eens de 91 gedetineerden weg waren, stopten de rellen plots. Pas toen ontdekten de cipiers hoe deze grootste Prison Break ooit in Brazilië kon gebeuren. Wellicht met hulp van buitenaf moeten de gedetineerden al dagen, wellicht weken, bezig geweest zijn met het graven van een dertig meter lange konijnenpijp die begon in een van de cellen en eindigde buiten de omheining van de gevangenis. Op een plek die de bewakers in de torens niet konden zien.

De lange vluchtpijp was zo smal, dat de gevangenen net genoeg ruimte hadden om er door te kruipen. Omdat er niet genoeg zuurstof was, konden ze maar een per een door de pijp. Tot aan de smalle opening buiten de gevangenismuur. Vandaar dat alleen de meest magere gedetineerden mee konden. Een grotere konijnenpijp graven was echter te gevaarlijk, omdat het risico op instortingen te groot was. 

Eenmaal buiten dumpten de mannen hun blauw met witte kleding in nabijgelegen bosjes. Handlangers stonden volgens de politie buiten de gevangenis ook te wachten met twee auto’s en een motor.

Dat niemand iets gemerkt heeft van de mega-ontsnapping, is een raadsel. Het gerecht onderzoekt nu of er hulp was van de cipiers. Mogelijk hebben ze een oogje dichtgeknepen. In ruil voor geld.

In Brazilië zitten meer dan 650.000 mensen in de gevangenis. De leefomstandigheden zijn er zeer slecht. De corruptie is groot. Geregeld breken er opstanden uit en vallen er doden. Het gaat volgens de minister van Justitie om de grootste gevangenisontsnapping in de Braziliaanse geschiedenis. In januari ontsnapten daar nog 56 mannen tijdens de chaos van een grote gevangenisopstand.

Brazilië wordt sinds eind 2016 geteisterd door een bloedige bendeoorlog in gevangenissen. Er zijn meerdere opstanden geweest, waarbij soms tientallen doden tegelijk vielen. In januari ontsnapten 150 gevangenen, nadat ze het cellencomplex in brand hadden gestoken.


(Red. De Surinaamse Krant/Het Nieuwsblad/Crimesite.nl/De Morgen/Globo.com/Paraiba.com.br)

0 comments:

Een reactie plaatsen