woensdag 7 juni 2017

18 Juli vonnis in 'zaak Meriba'

Openbaar Ministerie heeft 10 jaar celstraf geëist tegen Meriba 


De Kantonrechter doet op 18 juli uitspraak in de strafzaak tegen Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse, en medeverdachten A.Ch., E.S. en R.S. Alle verdachten staan terecht voor de roofoverval op een ondernemer in de Siemensstraat in Paramaribo-Noord op 9 november 2015. Bij de beschieting, die na een achtervolging plaatsvond in de Bonistraat, werden twee overvallers, Siegmund Struiken en Melvin Tob, doodgeschoten. De auto van Meriba werd gebruikt bij de beroving. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 7 juni 2017.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder afzonderlijk 10 jaar gewist tegen zowel Meriba en A.Ch. Het OM stelt, dat Meriba het brein was van de roofoverval. Tegen E.S. is een celstraf van 8 jaar geëist. R.S. werd op de zitting van 11 november 2016 in vrijheid gesteld. Tegen deze verdachte eiste het OM een gevangenisstraf van 2 jaar en de gevangenneming. De strafbare feiten zijn met zware geweldpleging gebeurd. Ook wordt hen poging tot doodslag, overtreding van de Vuurwapenwet tezamen en in vereniging ten laste gelegd.

Advocaat Raoul Lobo, een van de raadslieden die Meriba bijstaat, zegt dat deze zaak alle kanten kan opgaan. Tijdens de dupliek van gisteren heeft de raadsman wederom erop gewezen, dat in deze zaak geen sprake is van een beroving, maar afpersing. Het onderscheid bestaat erin, dat de dader bij afpersing de goederen niet wegneemt, maar doet afgeven als gevolg van geweld of bedreiging. 'Wij hebben ons pleidooi gehouden, dus wij gaan ervan uit dat we het gelijk aan onze zijde hebben. Naar onze mening moet er dan vrijspraak volgen voor beroving', stelt Lobo.

Zowel E.S. en A.Ch. heeft eerder aangegeven, dat alles zonder geweld is geschied. Zo moest E.S. stoppen voor de Toyota Crown van het slachtoffer en stapten A.Ch., Tob en Struiken uit om het geld afhandig te maken. 'Voordat er iets werd gezegd, stapte de ondernemer uit en overhandigde hij het geld aan ons', zei Ch.

Lobo typeert een groot deel van het onderzoek door het Openbaar Ministerie als ‘hopeloos’. Hij verwijst wederom naar de beweringen van ex-minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, die eerder tijdens een persconferentie aangaf van tevoren op de hoogte te zijn geweest van de brute roofoverval. Hij hoopt, dat de rechter het verstrekte beeldmateriaal meeneemt in haar eindbeslissing op 18 juli. 'Wij hebben gevraagd om het OM niet ontvankelijk te verklaren', aldus de advocaat.

Eerder heeft Meriba duidelijk kenbaar gemaakt, dat hij het vermoeden heeft dat de politie voorkennis droeg van de beroving van de ondernemer R.S. Volgens Meriba lag het in de bedoeling om hem te vermoorden. Na de beroving ging de politie hem zoeken thuis bij een zekere F. Z. Over de telefoonmelding heeft Meriba ook zijn twijfels. Een agent heeft volgens hem gefraudeerd met zijn uitdraai en de analyse zou valselijk opgemaakt zijn. Meriba merkt op, dat uit zijn telefoonuitdraai blijkt dat hij Melvin Tob gebeld had, terwijl dit vastgesteld wordt uit de uitdraai van de telefoon van Tob. Het is niet te zien dat hij gebeld was door Meriba.

0 comments:

Een reactie plaatsen