vrijdag 30 juni 2017

20 Jaar gevangenisstraf geëist tegen Stephanus Dendoe in 8 decemberproces

Openbaar Ministerie vindt dat Dendoe betrokken was bij beraden en uitvoeren moordplannen

Vrijspraak geëist tegen verdachten Orlando Heidanus en Wim Carbière - 'Zij waren slechts uitvoerder van een dienstopdracht'


Tegen Stephanus Dendoe, lid van de groep van 16, heeft auditeur-militair Roy Elgin vanochtend, vrijdag 30 juni 2017, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar geëist. Dit is de maximale straf, die ook tegen Desi Bouterse is geëist. Dit meldt Starnieuws.

Het Openbaar Ministerie vindt dat er wettig en overtuigend bewijs is tegen Dendoe. Hij is volgens Elgin betrokken bij het beraden en uitvoeren van de moordplannen.

Vijftien mannen zijn op 8 december 1982 op gruwelijke wijze omgebracht. Tijdens het verhoor in het 8 decemberstrafproces heeft Dendoe in alle toonaarden ontkend, dat hij wat dan ook te maken heeft met de moorden. Hij was toen de moorden plaatsvonden, een 'wasi' gaan nemen bij zijn vader te Cottica.

Er zijn echter bezwarende verklaringen afgelegd tegen Dendoe. Getuigen hebben aangegeven dat hij wel aanwezig was in Fort Zeelandia op 8 december. Onder zijn leiding zouden slachtoffers zijn opgehaald.

Dendoe bleef erbij dat hij ondanks de situatie toen, van de toenmalige bevelhebber toestemming had om een 'wasi' te gaan nemen. Hij had veel later van zijn moeder vernomen dat mensen zijn doodgeschoten. Dendoe was vandaag niet aanwezig op de zitting. Hij werd eerder bijgestaan door Kathleen Brandon. Zij heeft zich intussen onttrokken van de zaak.

Tegen de verdachten Orlando Heidanus en Wim Carbière is, net als tegen Edgar Ritfeld, vrijspraak geëist voor alle beschuldigingen in het 8 decemberstrafproces.

Auditeur-militair Roy Elgin voerde aan, dat zij slechts uitvoerder waren van een dienstopdracht. De zaken tegen Heidanus en Carbière zijn achter elkaar in behandeling genomen.

De Krijgsraad, onder leiding van Cynthia Valstein-Montnor, heeft besloten dat vandaag geen pleidooi gehouden wordt, zoals de raadsman van Ritfeld, Gerold Sewcharan dat gevraagd had. Elgin voerde aan dat Heidanus en Carbière niet gerekend kunnen worden tot bedenkers van het moordplan en zij ook het draaiboek niet in elkaar hebben helpen zetten.

Heidanus en Carbière hadden de opdracht gekregen van de leiding van de Militaire Politie om de militair Jiwansingh Sheombar uit de Penitentiaire Inrichting te Santo Boma op te gaan halen. Zij moesten mee met Jimmy Stolk, die directeur van de gevangenis was. Ook tegen Stolk is woensdag vrijspraak geëist.

0 comments:

Een reactie plaatsen