zaterdag 17 juni 2017

37-Dagen durende staking leerkrachten Colombia ten einde

President Santos richt zich op verbeteren onderwijs nu er vredesovereenkomst met FARC is

Yaneth Giha, minister van Onderwijs n Carlos Rivas, president van Fecode, tekenen overeenkomst 16 juni in Bogota, Colombia (Bron foto: REUTERS/Jaime Saldarriaga)

Colombia heeft vrijdag overeenstemming bereikt met openbare school leerkrachten waarmee einde is gekomen aan een ​​37-daagse staking die miljoenen kinderen thuis hield. Er was kritiek op de regering, omdat die haar belofte niet nakwam om het publieke onderwijs te verbeteren na de vredesovereenkomst met marxistische rebellen. Vakbondsleden hielden bijna dagelijks protesten, blokkeerden vaak drukke wegen in de hoofdstad Bogota om meer geld te eisen voor schoolonderhoud, benodigdheden, studentenmaaltijden en salarissen. Dit bericht persbureau Reuters vandaag, zaterdag 17 juni 2017.

President Juan Manuel Santos zegt, dat hij zich richt op de bestrijding van ongelijkheid en het verbeteren van het onderwijs nu er een vredesovereenkomst met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), die een einde aan meer dan 52 jaar oorlog heeft gemaakt, is.

Maar opvoeders zeiden, dat verbeteringen nergens te zien zijn en hun salarissen, zo laag als 1,8 miljoen pesos per maand (ongeveer 610 dollar), niet voldoende vergoeding zijn voor werk dat een uitgebreide en dure hogere opleiding vereist.

'De overheid heeft de prioriteit om altijd een akkoord te bereiken dat het werk van leraren erkent en de onontbeerlijke rol van het onderwijs in de ontwikkeling van het land en tegelijkertijd verantwoordelijk moet zijn voor de overheidsfinanciën', aldus minister van Onderwijs, Yaneth Ghia.Met de deal zullen onder andere de salarissen verbeteren door middel van progressieve bonusbetalingen en een grotere vakbondsbetrokkenheid bij hoe geld aan onderwijs besteed wordt, zei ze.

De krachtige Colombiaanse Federatie van Onderwijswerkers (Fecode, Federación Colombiana de Educadores), die meer dan 350.000 leraren vertegenwoordigt, heeft de overeenkomst getekend na een ontmoeting met de minister van Financiën Mauricio Cardenas.

De president zei, dat het geld dat naar de oorlog ging, zou gaan naar het onderwijs, maar nu is er geen FARC, geen geweren en we zien de gelden niet', zei schoolleider Jose Escobar, 36, eerder op vrijdag tijdens een protest op Bogota's hoofdplein.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen