woensdag 7 juni 2017

60.000 Openbare schoolleerkrachten de straat op in Bogota, Colombia

Arbeidsgeschil met regering sleept zich al maand voort


- Sinds 11 mei kunnen 8 miljoen Colombiaanse studenten niet naar school
- 'Leraren sterven, omdat de overheid hen geen toegang geeft tot een fatsoenlijke gezondheidsdienst'


60.000 Openbare schoolleerkrachten verzamelden zich gisteren in de straten van Bogota en eisten dat de regering met een reactie komt op een crisis in de sector, waarin al een maand lang wordt gestaakt. De leerkrachten werden onder andere ondersteund door studenten, de bond van rijstboeren en vakbondsleden van het Telecommunicatiebedrijf Bogota (ETB), aldus de nieuwswebsite Colombia Reports vandaag, woensdag 7 juni 2017.


De president van de lerarenbond Fecode (Federación Colombiana de Educadores) richtte zijn woede op de regering, omdat die weigert om de behoeften van de docenten te erkennen en daardoor kunnen sinds 11 mei 8 miljoen Colombiaanse studenten niet naar school.

'De onderhandelingen met het ministerie van Onderwijs zijn gestrand op het economische punt, vanwege de houding van de regering die in een zin wordt samengevat: er is geen geld', zegt Carlos Rivas, aldus de krant El Espectador. Daarnaast verwijst Rivas naar de weigering van de regering om te erkennen, dat de leraren bezorgd zijn over de gezondheidszorg en beweert, dat 'leraren sterven, omdat de overheid hen geen toegang geeft tot een fatsoenlijke gezondheidsdienst'.


De docenten zijn bijna een maand in staking geweest en eisen hervorming in het onderwijs dat een dramatische investering in de sector laat zien in termen van loon- en medische zorg, alsmede een vermindering van het leerling-leraar ratio, verbetering van schoolmaaltijden, onder andere.

President Santos heeft gisteren herhaald hetgeen hij enkele weken geleden heeft gezegd, dat de overheid de middelen niet heeft, terwijl de deadline voor de onderhandelingen is verlopen, en dat leidde tot woede bij de vertegenwoordigers van de vakbonden. 'De regering heeft hen met volle vrijmoedigheid, maar ook met volledige verantwoordelijkheid voor onze publieke schatkist, fiscale verantwoordelijkheid, de voorstellen gedaan en we hebben het einde van de onderhandelingen al bereikt. Ik hoop een akkoord te bereiken over de loonverhoging en andere kwesties op de agenda', zei het staatshoofd, zo meldde Caracol Radio.

De stakingen begonnen toen de regering en de leerkrachten tijdens de onderhandelingen, die in de eerste week van maart waren begonnen, geen overeenstemming bereikten. Naast hogere salarissen en bonussen, eiste de lerarenbond de erkenning van eerdere afspraken, die de regering niet heeft nageleefd.

De minister van onderwijs, Yaneth Giha, noemde de beslissing van de leraren gekregen om in staking te gaan 'onrechtvaardig', terwijl de president van Fecode Carlos Rivas zei 'het lijkt niet logisch dat er geen geld beschikbaar is voor onderwijs als er geld is voor corruptie'.

De lerarenstaking is de derde in de afgelopen vier jaar, en de vierde sinds Santos in 2010 president werd.


(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/Twitter/El Espectador)

0 comments:

Een reactie plaatsen