donderdag 15 juni 2017

71 Procent van grote koralen voor kust Curaçao 'ernstige klap gehad' bij bouw 2e megapier

Eindrapport milieu-consultancybedrijf Ecovision: 'Het duurt ruim 17 jaar om weer aan te groeien'


In april werd tijdens werkzaamheden onderwater 52 procent van de totale oppervlakte van een groot koraalrifgebied op Curaçao beschadigd door het plaatsen van een anker in een gebied van minder dan dertig meter diepte. De Nederlandse hoofdaannemer BAM is bezig met de bouw van een tweede megapier. 

In het eindrapport van milieu-consultancybedrijf Ecovision wordt geconstateerd dat 71 procent van de grote koralen een ernstige klap heeft gehad. Dit schrijft Caribisch Netwerk/NTR op haar website, aldus Paradise FM woensdag 14 juni 2017. EcoVision heeft de ankerplannen van BAM en de schade die in het gebied is geregistreerd geanalyseerd.

Volgens berekeningen in het rapport zal het ruim 17 jaar duren voordat het aangetaste koraal weer aangegroeid is. Om de schade te vergoeden beveelt EcoVision twee methodes van compensatie aan. De eerste is een financiële compensatie gebaseerd op de totale economische waarde van het gebied. De tweede is een fonds voor de restauratie van het koraal in het aangetaste gebied. Het fonds moet dan door Carmabi beheerd worden, in samenwerking met lokale duikondernemingen. De voorkeur van EcoVision gaat uit naar de tweede methode.

In het rapport staat dat de betrokkenen zich niet volledig hebben gehouden aan de voorwaarden van de vergunningen, die aan CAP zijn verleend om de mega-pier te bouwen. In de vastgelegde voorwaarden staat dat een anker uitsluitend gebruikt mag worden bij een diepte van meer dan 30 meter. Ook moet er een zogeheten ‘silt screen’ gebruikt worden om het koraal te beschermen; dit is niet gebeurd.

Bouwbedrijf BAM is hoogstwaarschijnlijk degene die de schade heeft veroorzaakt, al wijst dit rapport geen veroorzaker aan. BAM doet zelf ook intern onderzoek naar de vernieling van het koraal.
 

(Bron foto's: EcoVision/Caribisch Netwerk-NTR)

0 comments:

Een reactie plaatsen