zaterdag 24 juni 2017

8 Decemberstrafproces wordt woensdagochtend 28 juni voortgezet

Advocaat Essed: 'Het kan niet anders dan dat de hoofdverdachte schuldig wordt bevonden'


De Krijgsraad heeft bepaald dat het 8 decemberstrafproces op woensdagmorgen 28 juni om negen uur wordt voortgezet in de zittingszaal aan de Tamarindelaan (Onafhankelijkheidsplein). De advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers, Hugo Essed, ziet als de cruciale vraag of de auditeur-militair zal overgaan tot het houden van zijn requisitoir en zijn strafeis zal stellen of dat hij dat zal weigeren, aldus vandaag, zaterdag 24 juni 2017, Starnieuws. Dit op basis van de omstandigheid dat hoofdverdachte Desi Bouterse, in zijn hoedanigheid van lid van de regering, krachtens artikel 148 van de Grondwet bevel gegeven heeft, om de strafzaak te doen beëindigen. 

De Krijgsraad had eerder bij beschikking van 30 januari 2017 beslist dat het 8 decemberstrafproces - ondanks het bevel van de regering om dat strafproces te beëindigen - toch moet worden voortgezet. Het Openbaar Ministerie heeft op 1 februari 2017 tegen die beslissing hoger beroep aangetekend bij het Hof van Justitie. Het Hof heeft bij het vonnis van 11 mei 2017 beslist dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk is in het hoger beroep en de zaak terugverwezen naar de Krijgsraad. Daarmee heeft het Hof als het ware het bevel gegeven op grond van artikel 148 van de Grondwet genegeerd.

De Krijgsraad moet nu het 8 decemberstrafproces voortzetten in de stand waarin het zich bevindt, namelijk voor het doen van zijn strafeis door de auditeur-militair.

Indien de auditeur-militair wel zijn strafeis houdt, dan zal hij dat volgens Essed zeker moeten aanpassen ten opzichte van 2012. In maart van dat jaar had de auditeur-militair volgens eigen zeggen het requisitoir 'reeds klaar'. Echter heeft 'de hoofdverdachte daarna verschillende handelingen gepleegd en heeft hij verschillende zwaar belastende publieke verklaringen afgelegd, onder andere in zijn zogenoemde 'Getuigenis' tegenover Dew Baboeram', stelt Essed.

Volgens Essed kan het niet anders dan dat de hoofdverdachte schuldig wordt bevonden 'omdat het bewijs tegen hem volgens nationale en internationale strafrechtdeskundigen overweldigend is'.

0 comments:

Een reactie plaatsen