donderdag 22 juni 2017

Aanwijzingen dat schot zit in vrijlatingsproces ontvoerde journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender

Aan belangrijkste voorwaarde ELN voor vrijlating lijkt te zijn voldaan: Leger trekt zich terug uit gebied


In Colombia zijn er nieuwe aanwijzingen dat er schot zit in het vrijlatingsproces van de ontvoerde Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender. Volgens diverse bronnen in de stad Cucuta is er een missie van de katholieke kerk op weg om afgezanten van de linkse rebellengroepering ELN te ontmoeten, 

De reddingsmissie zou zijn vertrokken vanuit de gemeente Convención, midden in de jungle ten noorden van de stad Cucuta.

Het bergachtige bosgebied, zo’n zeshonderd kilometer ten noordoosten van Bogotà, wordt al decennialang gecontroleerd door het linkse guerrilla-leger.

Als de tv-makers Bolt en Follender zich inderdaad in Convención bevinden, dan hebben ze sinds hun ontvoering afgelopen vrijdag een flinke jungletocht afgelegd. De gemeente El Tarra, waar ze voor het laatst werden gezien, is vele tientallen kilometers verderop. Rebellen gaan doorgaans te voet, te paard of op motoren door het bosgebied.

Aan de belangrijkste voorwaarde van de ELN voor een vrijlating lijkt inmiddels te zijn voldaan. Het Colombiaanse leger zou zich hebben teruggetrokken uit het gebied. 'Niemand zit te wachten op een ongelukkige confrontatie tussen leger en rebellen, waarbij ook ontvoerden geraakt kunnen worden', stelt een lokale journalist in Cucuta, die al meerdere vrijlatingen vanuit de jungle heeft meegemaakt.Er is een filmpje opgedoken waarin te zien is dat Derk Bolt en zijn cameraman in Colombia aan het filmen zijn. Waarschijnlijk zijn dit de laatste beelden voordat ze verdwenen:


https://noticias.caracoltv.com/colombia/expectativa-en-norte-de-santander-por-eventual-liberacion-de-periodistas-holandeses

COLOMBIA
7:45 PM - 21 DE JUNIO DE 2017

Expectativa en Norte de Santander por eventual liberación de periodistas holandeses


Por: 
Noticiascaracol.com
Noticias Caracol obtuvo imágenes de los comunicadores en Cúcuta, antes de que fueran secuestrados en la zona del Catatumbo.
El periodista Derk Johanes Bolt y su camarógrafo Eugenio Ernest Marie desarrollaron su trabajo inicialmente en la capital nortesantandereana y luego siguieron su agenda en Tibú y El Tarra pero allí fueron retenidos, según defensores de derechos humanos, por el ELN.
“Lo que hemos podido verificar como Veeduría de Derechos Humanos es que los periodistas si se encuentran en poder de la guerrilla del ELN. Información de inteligencia se tiene de que alias ‘Milton’ es el que tiene retenido secuestrados a estos periodistas”, indica Diego Villamizar, presidente de la veeduría.
Afirma que la liberación se ha demorado por operaciones militares pero que ya está lista una comisión humanitaria integrada por personeros del Catatumbo y la Defensoría del Pueblo para facilitar el proceso.

(Red. De Surinaamse Krant/Caracol TV/De Telegraaf)

0 comments:

Een reactie plaatsen