zondag 18 juni 2017

Activiste Maisha Neus de straat op in belang van het kind

Maisha Neus boos en verontwaardigd over uitblijven subsidies voor kindertehuizen Nos Kasita, Arya Dewaker en Betheljada 

'Het protest dinsdag is op het kleine stukje oude vlaggenplein, men hoeft niet bang te zijn dat we de hekken gaan weghalen'


'We kunnen de straat opgaan vanwege de stijgende brandstofprijzen en hogere salariëring, dan kunnen we verdomme ook de straat opgaan voor het kind.' Woorden van Maisha Neus vandaag, zondag 18 juni 2017, tegenover De Surinaamse Krant. Het zit haar hoog, het maar uitblijven van betaling van overheidssubsidies aan kindertehuizen Nos Kasita, Arya Dewaker en Betheljada.

Om haar woede en verontwaardiging te uiten, aan met name de verantwoordelijke regering, houdt ze
dinsdag 20 juni vanaf elf uur 's ochtends een protestactie op het Onafhankelijkheidsplein.

Dat plein is feitelijk dè protestlocatie in Paramaribo (immers tegenover het 'huis der democratie' De Nationale Assemblee en het presidentieel paleis) en dat is de regering - vanwege de demonstraties en manifestaties tegen haar beleid - dusdanig gaan irriteren, dat onlangs plotseling werd besloten het plein gewoon maar even een paar maanden dicht te gooien voor een opknapbeurt. Hekken ontsieren het plein sindsdien als een signaal, dat het plein verboden gebied is.

De actie wordt aangekondigd op de Facebookpagina van Maisha.

'Het protest dinsdag is op het kleine stukje oude vlaggenplein. Men hoeft niet bang te zijn dat we de hekken gaan weghalen', zegt de activiste. 'Een vergunning wordt niet aangevraagd hoor. Dat is met een advocaat besproken. Demonstratierecht is verankerd in de Grondwet.

De problemen bij de kindertehuizen raken Maisha. Ze was 9 juni op Facebook al gestart met een inzamelingsactie voor Nos Kasita.


'Kinderen zijn onschuldig en verdienen altijd onze hulp en steun! Een kindertehuis te Hanna's Lust met 80 kinderen en 2 begeleiders die al langer dan een jaar geen subsidie krijgen van de overheid en afhankelijk zijn van de good will van mensen. Alle kleine beetjes helpen dus heel graag allen actief participeren! Geld donaties kunnen persoonlijk worden afgegeven aan mij of over gemaakt worden op NL54RABO0104438401 op naam van M.E. Neus. Onder vermelding van Nos Kasita. We halen tot 30 juni 2017 donaties en spullen op!', aldus Maisha.

Maar, niet alleen Nos Kasita verdient aandacht en steun vanuit de samenleving.

Stichting Betheljada overweegt haar dagopvang te sluiten. Het tehuis heeft nog steeds geen subsidie ontvangen over 2017, zo berichtte het Dagblad Suriname vrijdag.

Gisteren verscheen een alarmerend bericht over het 84 jaar oude kinderhuis van Arya Dewaker, dat haar deuren moet sluiten als de minimale financiële steun van de overheid uitblijft. Door de precaire financiële situatie in het land, zijn de donaties van particulieren ook drastisch achteruit gegaan. Het tehuis heeft over het jaar 2016 en 2017 nog steeds geen subsidie ontvangen.

Al met al reden genoeg voor Maisha Neus om in actie te komen. Het kind is kennelijk geen reden voor overige oppositionele krachten (oppositie in de Assemblee en vakbeweging en anderen) om in beweging te komen en er bij de regering op aan te dringen op spoedige overmaking van verschuldigde subsidies aan kindertehuizen.

Kinderen die niet voor niets in een tehuis wonen, kunnen en mogen toch niet de dupe worden van een falend (financieel) overheidsbeleid....

(Red. De Surinaamse Krant)

0 comments:

Een reactie plaatsen