vrijdag 2 juni 2017

Aftrap herdenkingsmaand van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam

Memre waka, een herdenkingstocht, langs vroegere huizen van eigenaren van slaven


Met een memre waka, een herdenkingstocht langs de vroegere huizen van eigenaren van slaven, werd gisteren in Amsterdam de aftrap gegeven voor de herdenkingsmaand voor de afschaffing van de slavernij. De mars door de binnenstad eindigde met een ceremonie bij de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht 502, aldus Het Parool vandaag, vrijdag 2 juni 2017.

In de zeventiende eeuw was dat de woning van Paulus Godin, bewindvoerder van de West-Indische Compagnie en directeur van de Sociëteit van Suriname. Godin was mede dankzij de handel in slaven een vermogend man.

Deze maand worden op allerlei plekken in de stad activiteiten gehouden die herinneren aan de slavenhandel en de slavernij.

Op 28 juni wordt op de Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel een bezoek gebracht aan het graf van Elieser, een zwarte man die vermoedelijk als slaaf van een Portugese koopman werd gehouden.

Op 30 juni is een zogenoemde dag van bezinning bij het monument van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries in het Oosterpark. Op 1 juli is daar de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, en aansluitend het festival Keti Koti.


Nederland schafte de slavernij officieel af op 1 juli 1863. Vanaf de start van de slavenhandel in het begin van de zestiende eeuw was Nederland volgens schatting betrokken bij de handel in 550.000 tot 850.000 mensen uit Afrika en Azië. Sinds 2002 staat in het Oosterpark een nationaal monument dat herinnert aan de afschaffing van de slavernij. Op het Surinameplein in Nieuw-West staat sinds 2003 het Monument van Besef. Daar komen op 30 juni mensen samen om na een korte plechtigheid te praten over de verwerking van het slavernijverleden. (Bron foto: Facebook)

0 comments:

Een reactie plaatsen