donderdag 29 juni 2017

'Als Suriname hem echt aan het hart gaat, dan zou Bouterse nu moeten opstappen'

Betty Goede: 'We hebben nu een president met strafeis van 20 jaar gevangenisstraf, dat is niet echt een mooi beeld naar buiten toe'


Als Suriname hem echt aan het hart gaat, dan zou president Desi Bouterse nu moeten opstappen. Dat vindt Betty Goede, voorzitster van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), een mensenrechtenorganisatie die de afgelopen jaren nauw betrokken is geweest bij het proces rond de Decembermoorden, woensdag 28 juni 2017 in De Telegraaf.

'We hebben nu een president met een strafeis van twintig jaar gevangenisstraf. Dat is niet echt een mooi beeld naar buiten toe’, aldus Goede in een reactie op de eis tegen de voormalige legerleider. 

Toch is het niet de verwachting, dat er vanuit Bouterse zelf of zijn kabinet nu een reactie komt, zo blijkt uit de reacties van mensen die het proces gevolgd hebben. Ook verwachten zij niet dat er door deze ontwikkeling nu onrust ontstaat of mensen uit blijdschap massaal de straat op zullen gaan. Het is immers nog maar een eis van de aanklager. Uiteindelijk gaat het erom wat het vonnis van de krijsgraad zal zijn, aldus de reacties.

Wel zijn in Paramaribo positieve geluiden te horen over de manier waarop auditeur-militair Roy Elgin zijn betoog heeft gehouden. 'Deugdelijk, maar toch ook wel gedurfd. Maar, zo hoort het, hij heeft zijn werk gedaan’, vindt Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers. '

Op dit moment is niet bekend wanneer de Krijgsraad vonnis zal uitspreken en wanneer het strafproces helemaal zal zijn afgelopen Omdat er in totaal 24 verdachten zijn, heeft de aanklager nog wel wat tijd nodig. Voorlopig zijn er zittingen gepland voor aanstaande vrijdag en op 30 oktober.

Als de aanklager zijn strafeis voor alle verdachten heeft uitgesproken, zullen vervolgens de advocaten van de verdachten hun pleidooi houden. Daarna zal de Krijgsraad haar strafeis bepalen waar vervolgens de verdachten weer tegen in beroep kunnen gaan. Suriname is voorlopig dus nog niet klaar met deze zaak.

0 comments:

Een reactie plaatsen