dinsdag 27 juni 2017

Amerikaanse autoriteiten: 'Suriname doet belangrijke pogingen om mensenhandel uit te bannen'

VS schaalt Suriname in '2017 Trafficking In Persons Report' op naar 'Trier 2 Watch List'


Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag, dinsdag 27 juni 2017, haar jaarlijkse mensenhandel rapport '2017 Trafficking In Persons Report' gepresenteerd (zie onderaan). Suriname wordt positiever beoordeeld dan in het 2016-rapport en is opgeschaald naar de 'Trier 2 Watch List':


Tier 2 Watch List
Countries whose governments do not fully meet the TVPA’s minimum standards, but are making significant efforts to meet those standards AND:
a) The absolute number of victims of severe forms of trafficking is very significant or is significantly increasing;
b) There is a failure to provide evidence of increasing efforts to combat severe forms of trafficking in persons from the previous year, including increased investigations, prosecutions, and convictions of trafficking crimes, increased assistance to victims, and decreasing evidence of complicity in severe forms of trafficking by government officials; or
c) The determination that a country is making significant efforts to meet the minimum standards was based on commitments by the country to take additional future steps over the next year.

Zo meldt de VS het opzetten van een opvanglocatie voor vrouwen en meisjes die slachtoffers zijn van mensenhandel en toename van het veroordelingen inzake dit misdrijf. Maar, ondanks deze prestaties is het aantal onderzoeken, vervolgingen en slachtoffers verminderd en rechtbanken hebben niet voldoende strenge straffen opgelegd, zo is in het lijvig rapport te lezen.

Het rapport beveelt aan (zie onderaan):

Diepgaand onderzoeken en vervolging van strafbare feiten en veroordeel mensenhandelaren met voldoende forse straffen;
De inspanningen verbeteren om de slachtoffers te identificeren, inclusief dwangarbeid in het binnenland;
Roep ambtenaren betrokken bij mensenhandel ter verantwoording;
Voer gerichte arbeidsinspecties uit in risicogevoelige gebieden, zoals het binnenland;
Ontwikkelen en implementeren van formele procedures voor de verwijzing van geïdentificeerde slachtoffers naar zorg, zorg voor aanvullende opleidingen voor de rechtshandhaving, immigratie, gezondheidszorg, arbeid en gerechtelijke advocaten om de slachtoffers beter te identificeren en te beschermen;
Reïntegratieondersteuning voor alle slachtoffers van mensenhandel slachtoffers, en bieden van gespecialiseerde processen voor het helpen van buitenlandse slachtoffers, zoals het aanbieden van vertaaldiensten;
En voltooi en implementeer het nationaal anti-mensenhadel- en actieplan.

Vrouwen en meisjes uit Suriname, Brazilië, Dominicaanse Republiek, Guyana en Venezuela worden onderworpen aan seksuele uitbuiting in Suriname, inclusief in afgelegen en illegale goudmijnkampen in het binnenland van Suriname. Sommige Surinaamse ouders onderwerpen hun dochters aan seksverslaving. Venezuela's verslechterende economie kan de kwetsbaarheid van Venezolaanse vrouwen ten koste gaan van sekshandel in Suriname.
De instroom van migranten uit Haïti is ook kwetsbaar voor mensenhandel, aldus het rapport.
Een verschuiving naar de binnenlandse bordelen maakt zulke vestigingen en gevallen van mogelijke seksuele uitoefening moeilijker te detecteren.

Migranten arbeiders in de landbouw en op vissersboten voor de kust van Suriname zijn zeer kwetsbaar voor dwangarbeid, zoals ook kinderen die werken in goudmijnen en informele stedelijke sectoren, zo meldt het vandaag uitgebrachte rapport.

Chinese verenigingen, en naar verluidt sommige Hong Kong mensenhandelaren, werven en onderwerpen Chinese immigranten voor en aan seks en dwangarbeid in de mijnbouw, dienstverlening en constructie sectoren.

Surinaamse vrouwen in buurlanden werkzaam in prostitutie kunnen kwetsbaar zijn voor seksuele uitbuiting. Mensenhandelaren uit Suriname exploiteren Surinaamse slachtoffers in Nederland.

(Red. De Surinaamse Krant)0 comments:

Een reactie plaatsen