donderdag 22 juni 2017

Assembleeleden tegenover elkaar in discussie over voedselpakketten

Bee (ABOP): 'Geen pakketten, maar extra bedrag bovenop financiële steun sociaal zwakkeren'


Afonsoewa (NDP): 'Net zoals er vrees is dat pakketten kunnen verdwijnen, kan dat ook met geld'


De voorzitster van de vaste commissie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) in De Nationale Assemblee, Silvana Afonsoewa (NDP), heeft liever voedselpakketten voor mensen die daarvoor in aanmerking komen, in plaats van geld. Haar ABOP-collega-parlementariër Marinus Bee daarentegen wil juist het omgekeerde, zo bleek dinsdag in het parlement, aldus vandaag, donderdag 22 juni 2017, de Ware Tijd. Bee stelt voor dat er een extra bedrag wordt gestort bovenop de financiële steun die sociaal zwakkeren al ontvangen, 'omdat het systeem van voedselpakketten corruptiegevoelig is'.

'Geef de sociaal zwakkeren een koopkrachtinjectie zoals die van ambtenaren en de gelijkgestelden. Dan kunnen zij het geld naar eigen inzicht uitgeven. Als je iemand een voedselpakket geeft, heeft diegene geen geld voor transport of om nutsvoorzieningen te betalen. We leren niet uit het verleden. Pakketten verstrekken gaat altijd gepaard met corruptie. Er zijn structuren bij SoZaVo en geld is makkelijker te controleren', zegt Bee.

Afoensoewa: 'Je hebt mensen die de voedingsmiddelen hard nodig hebben. Geld wordt meestal niet goed geïnvesteerd. Net zoals er vrees is dat pakketten kunnen verdwijnen, kan dat ook met geld ook gebeuren.'

Ze zegt dat na evaluatie anders kan blijken, maar tot nog toe is zij voorstander van voedselpakketten. De regering heeft Srd 33 miljoen uitgetrokken voor voedselpakketten. De helft van het bedrag zal daadwerkelijk hieraan besteed worden en het ander deel gaat naar de importeurs van de goederen en medewerkers die betrokken zijn bij dit project. 'De politiek hoeft niet weer vrienden te accommoderen middels het inkopen van pakketten', zegt Bee.

0 comments:

Een reactie plaatsen