vrijdag 23 juni 2017

Autoriteiten nemen gewelddadige optreden van illegale goudzoekers hoog op

'Wij hadden absoluut niet verwacht dat ze zich zo agressief zouden opstellen, schoten zouden lossen en schade zouden aanrichten'


Het gewelddadige optreden van illegale goudzoekers op de concessie van Rosebel Goldmines (RGM)/IAmGold dinsdagavond wordt niet licht opgevat door de autoriteiten. Er zijn drie medewerkers van het bedrijf gewond geraakt, intimiderende schoten werden gelost door de porknockers en zwaar materieel van het bedrijf is in brand gestoken. 'Wij hebben dit niet eerder gezien', zegt directielid Sharmila Jadnanansing. 

'Wij hebben wel regelmatig moeten optreden om illegale goudzoekers te verwijderen van het terrein van het bedrijf. Waar wij dachten dat het ook deze keer een routineoperatie zou zijn om ze eenvoudig te verwijderen, werden wij verrast met het geweld dat ze gebruikten. Wij hadden absoluut niet verwacht dat ze zich zo agressief zouden opstellen, schoten zouden lossen en schade zouden aanrichten', aldus Stanley Benschop, hoofd van de Commissie Ordening Goudsector, over de ernst van het incident dat zich dinsdagnacht voordeed op het terrein van het bedrijf, vandaag, vrijdag 23 juni 2017, in de Ware Tijd..

Het probleem begon toen de illegalen aangetroffen werden door beveiligingsmannen van het bedrijf in de zogenoemde Roma pit, verboden gebied voor goudzoekers. 'Het ging om ongeveer tweehonderd man', zegt Benschop. De bedrijfsbeveiliging riep assistentie in van de commissie, die een post heeft te Rosebel. 'Daar aangekomen troffen onze mensen een ongekend agressieve groep aan.'

Er werd toen versterking van de politie ingeroepen en twee personen werden aangehouden. Maar, toen brak de hel echt los. De illegalen verzetten zich tegen de aanhouding, waardoor agenten genoodzaakt waren gericht te schieten. Een porknocker werd daarbij in een been geraakt. De goudzoekers staken vervolgens drie zware machines van het bedrijf in brand. Drie medewerkers van de onderneming raakten daarbij gewond door rondvliegende scherven. Er is zelfs gepoogd om de OGS-post in brand te steken. De gewonden zijn naar Paramaribo afgevoerd voor medische zorg en verkeren buiten levensgevaar.

Inmiddels heeft het incident ook internationale media bereikt waaronder de Britse Daily Mail:
Clash at Canadian-owned mine in Suriname leaves 4 injured


PARAMARIBO, Suriname (AP) - A gold mine in Suriname that is majority-owned by a Canadian company says four people were injured when independent miners tried to occupy a portion of its concession in the South American company.
The Rosebel Gold Mine says about 100 independent miners occupied an area known as the Roma Pit for about four hours until they were dispersed by police and security guards who fired shots into the air.
A company statement says one independent miner was shot in the leg. It is not clear who fired the shot. The mine says three employees were injured by stones and broken glass and reported hearing gunshots as independent workers entered the area late Wednesday.
Majority owner IAMGOLD Corp. of Canada says the incident won't affect projected earnings.


Read more: http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-4630796/Clash-Canadian-owned-Suriname-leaves-4-injured.html#ixzz4kozd84Jx
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook


(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

0 comments:

Een reactie plaatsen