zondag 18 juni 2017

Badende zeldzame tapir in Celeste Rivier, Costa Rica, vastgelegd op video

Tapirus bairdii heeft status 'bedreigd' in IUCN Rode LijstEen groep van drie Amerikaanse toeristen en hun Costa Ricaanse gids was in staat om een jonge tapir (Tapirus bairdii), die in een sector van de Celeste Rivier in het Tenorio Vulkaan Nationaal Park aan het baden was, op video vast te leggen. De gids legt in een interview met de lokale journalist Allan Jara uit, dat de beelden werden vastgelegd toen het net begon te regenen en een van de toeristen het prachtige zoogdier zag en het onder de aandacht van de groep bracht, die verrast was en verbaasd door de prachtige scène, aldus The Costa Rica Star vandaag, zondag 18 juni 2017. 

Ongeveer een jaar geleden had een andere groep bezoekers dezelfde ervaring op dezelfde locatie. De tapir is een soort die aan het uitsterven is in Costa Rica en wordt als zodanig beschouwd door de Internationale Unie voor Natuurbescherming, IUCN (International Union for Conservation of Nature). Daarom is het uitzonderlijk het dier in zijn natuurlijk ecosysteem tegen te komen.


Tapirs zijn het grootste landzoogdier dat in het neotropische gebied woont. In Costa Rica is het meestal te vinden in zowel de laaglanden (Guanacaste en Corcovado) als hooglanden, zoals de Cerro de la Muerte. 

De Costa Ricaanse bioloog Esteban Brenes van de Nãī Conservation Organization (Nãī betekent tapir in BriBri taal) legt in een artikel, gepubliceerd door het online magazine ENSIA, uit dat tapirs, vrucht-etende dieren, helpen om de zaden van de bomen in de tropische bossen te verspreiden. 'Er is onderzoek, dat het verdwijnen van grote herbivoren, zoals tapirs, in verband brengt met het verlies van het vermogen van een bos om kooldioxide uit de atmosfeer op te nemen en op te slaan in bladeren, hout en wortels.'

(Red. De Surinaamse Krant/The Costa Rica Star)

0 comments:

Een reactie plaatsen