vrijdag 2 juni 2017

'Bericht over monetaire financiering absolute onzin en doelbewuste actie ten einde onrust te zaaien'

'Niet de eerste keer dat De West insinueert of ongefundamenteerde informatie verspreid'


'Het is niet de eerste keer dat het dagblad De West (dit keer 29 mei 2017 - zie hierna) insinueert of ongefundamenteerde informatie verspreid. Elke container bij de Centrale Bank wordt in relatie gebracht met nieuwe bankbiljetten dus volgens dit dagblad monetaire financiering. Deze doelbewuste leugen campagnes moeten zo spoedig mogelijk de kop in worden gedrukt voordat ze een eigen leven gaan leiden.' Woorden van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën donderdag 1 juni 2017 op zijn Facebookpagina.


'Het ministerie van Financiën weerspreekt daarom categorisch elke insinuatie dat er sprake is van monetaire financiering. Los van het feit dat de overheid zich aan het herstellen is, is er ook sinds juni van 2016, op basis van de getekende Nota van Overeenkomst (Memorandum of Understanding) tussen het ministerie en de Centrale Bank van Suriname, geen geld meer geleend door de overheid van de moederbank. Er bestaan ook geen plannen daarvoor. 

De manier waarop de overheid zichzelf financiert is door schatkistpapier op de markt uit te zetten of door leningen bij de commerciële banken of particulieren te betrekken. Deze vorm van lenen is niet-monetair, aangezien geen nieuw geld wordt gecreëerd. Er worden namelijk besparingen van deze sectoren ingezet. 

Geld dat reeds in de samenleving aanwezig was, wordt doorgestroomd en komt in dit geval terecht bij de overheid. Bovendien bouwt de overheid haar tekort gestaag af. Het tekort verminderde van iets meer dan 9 procent van het bruto binnenlands product in 2015 naar 5,6% in 2016, en in 2017 wordt het strakke, beperkende uitgavenbeleid onverkort voortgezet. 

Wanneer komen er nieuwe bankbiljetten of munten in omloop:
Een Centrale Bank verzorgt een ordelijke geldvoorziening aan de economie, zodat alle kastransacties soepel en zoveel als mogelijk met schoon geld kunnen verlopen. Het is een normale zaak in het bankwezen dat periodiek er nieuwe bankbiljetten in omloop wordt gebracht en oude, versleten biljetten uit omloop worden gehaald. Ook munten die soms verslijten kunnen aangevuld worden. Dat is de reden van de fysieke geldaanvoer bij de CBvS en dit is absoluut geen teken van monetaire financiering.'

0 comments:

Een reactie plaatsen