donderdag 1 juni 2017

Beruchte Braziliaanse gevangenisbende PCC intensiveert criminele activiteiten in landen in Zuid-Amerika

PCC-leden aantoonbaar actief in Paraguay, Bolivia, Uruguay en Argentinië 


Een aantal recente rapporten wijst erop, dat Brazilië's PCC (Primeiro Comando da Capital) zijn criminele activiteiten in landen in Zuid-Amerika intensiveert. Een expert zegt, dat dit een duidelijk teken is dat de angstaanjagende gevangenisbende de meest krachtige drugshandelorganisatie van de regio wordt, aldus InSight Crime vandaag, donderdag 1 juni 2017.

Het meest recente bericht kwam uit Paraguay, waar de autoriteiten op 30 mei aankondigden, dat zij het grootste netwerk voor luchtverkeer dat door het Primeiro Comando da Capital - PCC in het land wordt geleid, heeft ontmanteld. Volgens het Paraguay's Nationaal Anti-Drugs Bureau (SENAD - Secretaría Nacional Antidrogas), heeft het PCC-netwerk tot 5 ton cocaïne per maand vervoerd en 20 drugsvluchten in die periode gemaakt. De groep verdiende ongeveer 3,5 miljoen dollar per maand uit cocaïnehandel, aldus ambtenaren.


De operatie gericht op het netwerk, genaamd 'Pulp Fiction', leidde tot de inbeslagname van 513 kilo cocaïne en een vliegtuig dat gebruikt werd om de drugs te vervoeren, evenals de arrestatie van twee mannen. De cocaïne werd in de Paraguayaanse grensstad Bella Vista Norte in beslag genomen.

Ondertussen tonen in Argentinië twee officiële inlichtingendocumenten die door de krant Clarín zijn onderzocht, aan dat 30 PCC-leden de noordelijke provincie Corrientes binnen zijn gekomen. Volgens de documenten was het niet duidelijk waarom de PCC Argentinië zou binnendringen, maar waarschuwde: 'Er kan een aanval komen, zelfs tegen de president.' Het alarm dat door deze documenten werd veroorzaakt, was zo groot, dat de autoriteiten het aantal beveiligingsagenten hebben verdubbeld die de Argentijnse president Mauricio Macri beschermen, aldus Clarín.

Er zijn ook berichten over potentiële PCC-activiteiten in Uruguay en Bolivia. In het weekend informeerde de Braziliaanse politie hun Uruguayaanse tegenhangers, dat de PCC een hoogwaardige overval zou kunnen plannen, zoals die in april in Paraguay in de stad Ciudad del Este plaatsvond. In dat geval overviel een groep van ongeveer 50 zwaarbewapende mannen, waarvan wordt aangenomen dat ze bij de PCC horen, een beveiligingsbedrijf en maakte meer dan 11 miljoen dollar buit, in wat de 'overval van de eeuw' werd genoemd.

Op 30 mei heeft de Uruguayaanse minister van Binnenlandse Zaken Eduardo Bonomi toegegeven, dat Brazilianen overvallen in het land hebben gepleegd, maar gelooft niet het idee dat de PCC zo'n grote overval heeft voorbereid, aldus Montevideo Portal. 'Het lijkt mij niet dat Uruguay een belangrijk doel is voor een organisatie met die kenmerken, maar het is ook niet zo, dat iemand zegt dat er niets gebeurt', zei Bonomi.

En eerder deze maand zei de Boliviaanse minister van Binnenlandse Zaken Carlos Romero, dat de PCC en een rivaliserende Braziliaanse gevangenisbende, het Rode Commando (Comando Vermelho), wapens door het land verplaatsen.


Zijn opmerkingen kwamen pas dagen nadat hij had gezegd, dat de Braziliaanse bendes zich in Bolivia 'verspreiden' om overvallen te plegen en de drugshandel te beheersen. Boliviaanse autoriteiten zijn ervan overtuigd, dat de PCC en Comando Vermelho verantwoordelijk waren voor verschillende gerapporteerde diefstallen in maart en de poging tot ontvoering van een familie eind april.

(Red. De Surinaamse Krant/InSight Crime)

0 comments:

Een reactie plaatsen