zaterdag 10 juni 2017

BOG: Piek oogvirus in Suriname nog niet bereikt

Oogvirus hetzelfde dat in 1998 een epidemie veroorzaakte


Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat het oogvirus, dat al enkele weken veel slachtoffers maakt, hetzelfde is dat in 1998 een epidemie veroorzaakte in Suriname. Het gaat om de Coxsackie A-24, meldt Beatrix Jubithana van de afdeling Epidemiologie van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 10 juni 2017.

Gelet op de cijfers van toen en nu heeft het virus vandaag de dag een veel grotere impact. Een betere surveillancesysteem zou een rol kunnen hebben gespeeld bij het hoge aantal geregistreerde gevallen. Beatrix zegt, dat de piek nog niet is bereikt en ze verwacht die ook nog niet.

'Normaliter hebben we twintig en maximaal vijftig meldingen per week. Als het aantal ver daar boven ligt, is er sprake van een epidemie.'

Het BOG verzamelt bij 23 poli's in de kuststrook informatie over het virus. Over de afgelopen twee weken is er nog geen nieuwe informatie. Vanaf april tot de laatste week van mei waren er in totaal al dertienhonderd gevallen gerapporteerd. 'Als er bijvoorbeeld al dertienhonderd gevallen zijn geregistreerd bij de poliklinieken betekent dat er veel meer kunnen zijn. Met de verzamelde informatie proberen wij de trend te volgen.'

De Stichting Medische Zending verzamelt van al haar 56 poli's in het binnenland informatie over het oogvirus. Vorige week heeft ze tweehonderd gevallen gemeld en de week daarvoor vijfhonderd. Het oogvirus is niet alleen in Suriname een issue, maar ook in andere landen in de regio.

Handhygiëne is essentieel bij de preventie van het oogvirus. Jubithana adviseert de gemeenschap om heel voorzichtig te zijn, omdat de verspreiding van de ziekte van oog naar hand plaatsvindt.

0 comments:

Een reactie plaatsen