donderdag 15 juni 2017

Boliviaanse president Evo Morales rapporteert Chili bij OAS voor 'foltering'

Chili houdt negen officieren vast die aan grens patrouilleerden tegen smokkel


Bolivia heeft woensdag officieel Chili bij de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten aangeklaagd voor de 'onrechtvaardige en gewelddadige aanhouding van de negen ambtenaren die tegen smokkel strijden'. Dit meldt de nieuwswebsite PanAm Post vandaag, donderdag 15 juni 2017.

Volgens de Boliviaanse president Evo Morales (zie foto - Bron: Twitter) bestaat de behandeling van de officieren uit martelingen, omdat schoten bij hun oren werden afgevuurd om hen te intimideren en lastig te vallen, en ze werden zonder genade geslagen, ondanks dat ze uitlegden dat zij rechtshandhaving uitvoerden door te patrouilleren tegen smokkel.

Volgens Morales zijn de acties tegen de negen ambtenaren een vorm van 'wraak' tegen Bolivia voor de rechtszaak die zij tegen Chili heeft ingediend bij het Internationaal Hof van Justitie (ICJ).


'Chili weet dat Bolivia rechtvaardigheid kent, waarheid en de wet aan zijn kant heeft, dus het zocht wraak tegen negen mensen', zei Morales. 'Bolivia oefent en eist zijn rechten voor de ICJ en Chili terugtreedt met negen ambtenaren die tegen smokkel streden.'

Hij noemde de Verklaring van Manila, waarin wordt verklaard dat Chili Bolivia moet respecteren en niet discrimineren tegen zijn mensen. 'Bijna geen van de uitspraken van de Boliviaanse regering verraste ons,' zei de Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Heraldo Muñoz. 'Het zijn nieuwe ongegronde beschuldigingen die geloofwaardigheid ontbreken en verdienen geen verdere reactie.'

(Red. De Surinaamse Krant/PanAm Post/ El DeberLa TerceraPanorama/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen