dinsdag 6 juni 2017

Braziliaans model Valentina Sampaio geschiedenisboeken in als eerste transgender op Vogue cover

Als transgender naar de top klimmen is een werkelijke prestatie in Brazilië


Op eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar de Braziliaanse schone Valentina Sampaio was niet altijd een vrouw. De 20-jarige kan nu een nieuwe prestatie op haar CV zetten, zij was in maart Vogue’s eerste transgender cover model. Dit bericht Vance.nl vandaag, dinsdag 6 juni 2017. 

Model word je niet zomaar en het gaat niet alleen over mooi zijn. Als model moet je ook heel erg hard werken, constant op je dieet letten en voor jezelf op kunnen komen. Maar, hoe gaat dat als je een transgender bent? Transgenders worden zelfs anno 2017 beperkt in hun vrijheden. Zo schreven wij eerder over de bizarre toilet struggles waar transgenders dagelijks mee te maken krijgen. Je kan je daarom wel voorstellen dat het al helemaal lastig is om model te worden als je in het verkeerde lichaam bent geboren.

Valentina moest zich met geklemde vuisten naar de top vechten. Ze heeft een treinspurt gemaakt van het lopen bij lokale modelshows in haar eigen dorp, naar de Sao Paulo Fashion Week. En nu wordt ze regelmatig gevraagd als cover model voor gerenommeerde bladen als L’Officiel en Elle.

Haar cover voor Vogue Parijs is een echte kers op de taart. Dit succes bereikte ze echter niet zonder tegenslagen. Zo werd Valentina eerder ontslagen door een kledingmerk, omdat hun conservatieve klanten transgenders niet konden waarderen.

Als transgender naar de top klimmen is een werkelijke prestatie in een land als Brazilië. Zo is het geweld jegens transgenders en homoseksuelen in het afgelopen jaar sterk toegenomen. Afgelopen mei maakte het Braziliaanse ministerie van Onderwijs ook bekend, dat zij alle referenties naar ‘seksuele oriëntatie’ en ‘gender identiteit’ zullen schrappen uit de lesstof van het nationale onderwijs.


Met alle negatieve berichten over de LGBT-gemeenschap in Brazilië zou je bijna denken dat een prestatie als die van Valentina onmogelijk is. De Braziliaanse bewijst echter het tegendeel en dient als een goed voorbeeld voor gender gelijkheid.

A post shared by Valentina Sampaio (@valentts) on

0 comments:

Een reactie plaatsen