woensdag 21 juni 2017

Braziliaanse deelstaat Roraima faalt in onderzoek naar daders van huiselijk geweld

Human Rights Watch: 'Falen bestuur Roraima zorgt voor meer risico geweld tegen vrouwen'

'De staat met het hoogste aantal moorden op vrouwen in Brazilië'


De autoriteiten in de Braziliaanse deelstaat Roraima falen in het onderzoeken of vervolgen van zaken van huiselijk geweld, waardoor vrouwen meer risico lopen op geweld, aldus vandaag, woensdag 21 juni 2017 Human Rights Watch in een rapport dat vandaag is uitgebracht. 

De ernstige problemen in Roraima, de staat met het hoogste aantal moorden op vrouwen in Brazilië, weerspiegelen landelijke mislukkingen om slachtoffers van huiselijk geweld toegang te geven tot gerechtigheid en bescherming.

Het 22-pagina's tellend rapport, 'One Day I´ll Kill You’: Impunity in Domestic Violence Cases in the Brazilian State of Roraima' (zie onderaan) beschrijft systematische problemen bij het reageren op huiselijk geweld in de staat.

Human Rights Watch heeft 31 gevallen van huiselijk geweld gedocumenteerd en interviewde slachtoffers, politie en Justitieambtenaren. De organisatie heeft op alle punten fouten gevonden in het systeem om te reageren op huiselijk misbruik.'Veel vrouwen in Roraima zijn jarenlang slachtoffer van gewelddadige aanvallen en mishandeling voordat ze de moed vergaren om het aan de politie te melden. En wanneer ze dat doen, is de reactie van de regering vreselijk', zegt Maria Laura Canineu, de Braziliaanse directrice van Human Rights Watch.

'Zolang de slachtoffers van huiselijk geweld geen hulp en rechtvaardigheid kunnen krijgen, zullen hun mishandelaars het recht blijven hebben op het verwonden en doden van de vrouwen.' Het aantal doden onder vrouwen steeg 139 procent tussen 2010 en 2015 in Roraima, met 11,4 moorden per 100.000 vrouwen dat jaar. Het nationale gemiddelde is 4,4 moorden per 100.000 vrouwen - een van de hoogste ter wereld.

Studies in Brazilië en wereldwijd schatten dat een groot percentage vrouwen dat op gewelddadige wijze om het leven komt,  wordt gedood door partners of ex-partners.


(Red. De Surinaamse Krant/Human Rights Watch)

0 comments:

Een reactie plaatsen