vrijdag 30 juni 2017

Brein Oscar Perez (36) achter helikopter aanval in Caracas, Venezuela, nog voortvluchtig

Helikopter is gevonden aan de Caribische kust van Venezuela

(Bron foto: Reynaldo Riobueno, Twitter)

De Venezolaanse regering heeft woensdag jacht gemaakt op politieagenten die belangrijke installaties met een helikopter hebben aangevallen, maar critici van president Nicolas Maduro vermoeden dat de geruchtmakende aanval mogelijk was gerecenseerd om de onderdrukking te rechtvaardigen, aldus persbureau Reuters donderdag 29 juni 2017.

In buitengewone scènes dinsdag boven Caracas rond zonsondergang vuurde de gestolen helikopter schoten af op het ministerie van Binnenlandse Zaken en liet granaten vallen op het Hooggerechtshof. beide door de oppositie van Venezuela gezien als bastions van steun voor een dictator. Niemand is gewond geraakt.

Ambtenaren zeggen, dat speciale eenheden op zoek zijn naar Oscar Perez, 36, een politie piloot die als de mastermind van de aanval wordt genoemd door de helikopter die een banner droeg met de naam 'Freedom!' In 2015 co-produceerde en acteerde Perez in 'Death Suspended', een actiefilm waarin hij de hoofdrol speelde als overheidsagent die een ontvoerde zakenman redde.


Perez werd woensdag niet gevonden, die door ambtenaren als een 'psychopath' wordt neergezet, maar de helikopter werd gevonden aan de Caribische kust van Venezuela.

'We vragen om maximale steun om deze fanatische extremistische terrorist te vinden', zei vice-president Tareck El Aissami. De aanval versterkt een reeds opgeblazen politieke crisis in Venezuela na drie maanden van protesten waarin algemene verkiezingen en oplossingen voor de zinkende economie worden geëist. Minstens 76 mensen zijn sinds april tijdens demonstraties gedood. Het laatste slachtoffer is een 25-jarige man die in het hoofd werd geschoten in de buurt van een protest in de Petar-krottenwijk van Caracas, zeiden de autoriteiten woensdag.

De aanval voedt een samenzweringstheorie door oppositie-aanhangers dat het dinsdag  een set-up actie van de regering was.

De helikopteraanval viel samen met een gerechtelijke maatregel die de bevoegdheden van de dissidente hoofdofficier van Justitie Luisa Ortega, die als een belangrijke uitdager van Maduro is opgetreden, verzwakt. 'Het lijkt op een film', zei Julio Borges, leider van het door de oppositie gecontroleerde parlement, over de helikopteraanval. 'Sommige mensen zeggen dat het een geregisseerde actie was, sommigen dat het echt is ... Gisteren was een dag vol tegenstrijdigheden ... Er gebeuren duizend dingen, maar ik vat het als volgt samen: een regering is in verval en rottend, terwijl een natie vecht voor waardigheid. '

Hoewel Perez een video publiceerde op social media  die zich voor vier gewapende mannen bevindt en beweert een coalitie van veiligheids- en civiele-ambtenaren te vertegenwoordigen die tegen 'tirannie' strijden, was er geen bewijs voor verdere steun.

De regering beschuldigde echter de politieagenten van links met de CIA en Miguel Rodriguez, een voormalig minister van Binnenlandse Zaken en inlichtingenhoofd onder Maduro en zijn voorganger Hugo Chavez, die onlangs met de regering brak.


'Ik ben helemaal niet overtuigd van het incident met de helikopter', zei Rodriguez tegen Reuters. Volgens hem lijken de mannen achter Perez in de video op dummies en Rodriguez was verrast dat de helikopter vrij kon vliegen en dat niemand gewond is geraakt. 'Conclusie: een goedkope show. Wie heeft hier baat bij? Alleen Nicolas, om twee redenen: geloofwaardigheid geven aan zijn coup d'etat-gesprek, en om Rodriguez te beschuldigen', voegde hij eraan toe.


(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen