zaterdag 24 juni 2017

Chileense presidente Bachelet vraagt Chili's inheems Mapuche-volk om vergeving voor 'fouten en verschrikkingen' door de staat gepleegd

Bachelet kondigt plannen aan om de Mapuche meer macht en middelen te geven

Presidente wil een ministerie van Inheemse Volkeren creëren


President Michelle Bachelet heeft vrijdag om vergeving gevraagd aan Chili's inheemse Mapuche-volk voor 'fouten en verschrikkingen' die door de staat zijn gepleegd en kondigde plannen aan om hen meer macht en middelen te geven. Dit meldt persbureau Reuters vandaag, zaterdag 24 juni 2017.

Te midden van de toenemende spanning tussen de Mapuche en houthakkers en boeren in de zuidelijke provincies van Chili, zei de centrum-linkse president, dat ze een project zou sturen naar het Congres om een ministerie van Inheemse Volkeren te creëren.

Cash gaat besteed worden aan het bouwen van wegen en het verstrekken van drinkwater in afgelegen gebieden, evenals programma's om land snel te overdragen aan inheemsen die zij claimen als hun voorouderlijk gebied, zei ze. 'We hebben gefaald als een land', zei Bachelet vanuit het presidentiële paleis La Moneda in hoofdstad Santiago.


'Ik wil, plechtig en nederig, vergeving van de Mapuche vragen voor de fouten en gruwelijkheden die de staat in onze relatie met hen en hun gemeenschappen heeft begaan of toegestaan.'

Ongeveer 600.000 Mapuche wonen in Chili, veel in de beboste, heuvelachtige provincies Araucania en Bio Bio, ongeveer 400 mijl ten zuiden van Santiago. Sinds het einde van de jaren 1800 het Chileense leger het territorium van de Mapuche tijdens een brutale campagne is binnengevallen, zijn de relaties van Mapuche met de staat en de kolonisten van Europese afkomst breekbaar geweest.

De Mapuche beschuldigen staats- en particuliere bedrijven ervan hun voorouderlijke grond in te nemen, de natuurlijke hulpbronnen uit te drogen en onnodig geweld tegen hen te gebruiken. Hun gemeenschappen behoren tot de armsten in Chili. In de afgelopen jaren zijn in de regio verscheidene acties van brandstichting tegen bosbouwbedrijven en andere industrieën uitgevoerd, vaak toegeschreven aan ontevreden Mapuche.

Terwijl de aankondiging van Bachelet waarschijnlijk de steun zal krijgen van sommige Mapuche en elementen van haar basis, wordt het niet verwelkomd door industriële groepen en conservatieven die graag een strenge aanpak zien van de misdaad in Chili's verdeelde zuiden. Verscheidene congresleden van Araucania en Bio Bio woonden Bachelet's ceremonie uit protest niet bij.

De nieuwe maatregelen volgen op een verklaring van het Vaticaan dat Paus Franciscus in 2018 Chili zal bezoeken, een reis waarbij is inbegrepen een bezoek aan de ' Mapuche stad' Temuco. 'We zullen, hoop ik, goed nieuws voor ze hebben', zei Bachelet.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen