vrijdag 2 juni 2017

Chileense presidente Bachelet wil wetgeving om homohuwelijk toe te staan

Bachelet pleit voor nieuwe ondergrondse spoorlijn voor snelgroeiende hoofdstad Santiago


De Chileense presidente Michelle Bachelet heeft gisteren plannen aangekondigd voor nieuwe infrastructuur, waaronder een ondergrondse spoorlijn en een kopersmelter, en zei ook dat ze haar belofte zou doorzetten om een ​​wet in het leven te roepen die het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht toestaat, aldus persbureau Reuters vandaag, vrijdag 2 juni 2017. 

Haar uitvoerige Jaarrede in de havenstad Valparaiso, die ruim twee uur duurde, benadrukte vooral de prestaties van haar centrum-linkse regering in de eerste drie jaar. Terwijl haar termijn in de laatste fase zit, zijn nieuwe plannen aangekondigd, om te beginnen een nieuwe ondergrondse spoorlijn voor de snelgroeiende hoofdstad Santiago, waarvan lokale media de kosten schatten op ongeveer 2,9 miljard dollar, en een onderzoek naar de levensvatbaarheid van een dringend benodigde nieuwe kopersmelterij.

De presidente zei ook, dat haar regering in de tweede helft van 2017 een wet aan het Congres stuurt om het huwelijk tussen 'same-sex' paren toe te staan.


Bachelet leidde voor het eerst Chili tussen 2006 en 2010 en keerde in 2014 terug met een ambitieuzere agenda voor de belastingen en plannen om de landelijk diep gewortelde ongelijkheden aan te pakken. Maar, oppositie tegen tegen deze hervormingen, met inbegrip van binnen haar eigen coalitie, fouten in de uitvoering van de hervormingen, en dalende investeringen te midden van een zwakke economische groei, hebben deze ambities doen krimpen en de populariteit van Bachelet doen zakken.

'Dit is het laatste Jaarrede in mijn regeerperiode en de achtste die ik heb gegeven', zei Bachelet.


'Het is een pijnlijk verhaal geweest, maar ook een met veel vreugde.' Zij benadrukte haar succesvolle hervorming van het onderwijs, dat een uitbreiding van vrij onderwijs heeft laten zien, met de verwachting, dat ongeveer 60 procent van de armste studenten volgend jaar gratis aan de universiteit kunnen gaan studeren. Studentenorganisaties zeggen echter, dat de hervormingen niet ver genoeg zijn gegaan.

Zij hebben gisteren in Valparaiso en elders in het land gedemonstreerd.


(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen