vrijdag 2 juni 2017

Chileense rechter veroordeelt ruim 106 voormalige leden geheime politie dictatuur Augusto Pinochet

Grootste massaveroordeling tot nu toe voor mensenrechtenschendingen in periode Pinochet


Een Chileense rechter heeft gevangenisstraffen opgelegd aan meer dan 100 voormalige leden van de geheime politie van de dictatuur van Augusto Pinochet, de grootste massaveroordeling tot nu toe voor mensenrechtenschendingen in die periode. Rechter Hernan Cristoso veroordeelde 106 ex-agenten die voor de DINA-inlichtingendienst van Pinochet (Dirección de Inteligencia Nacional) werkzaam waren voor de ontvoering en het doden van 16 mensen tijdens operatie Colombo in de vroege jaren van de dictatuur van 1973-1990. Dit bericht vandaag, vrijdag 2 juni 2017, persbureau Reuters.


De rechter zei, dat de 16 linkse militanten of leden van de socialistische partij waren, die in 1974 of 1975 in Santiago gearresteerd werden door DINA-agenten. Ze werden overgebracht naar martelcentra in de stad en werden niet meer levend gezien.

Op dat ogenblik legden de autoriteiten de verdwijningen uit, door te zeggen dat de slachtoffers het land hadden ontvlucht. Ze veranderden later hun verhaal en beweerden, dat de slachtoffers werden gedood tijdens gevechten.


Pinochet wierp de democratisch gekozen socialistische regering van Salvador Allende in september 1973 omver. Zijn geheime politie heeft samengewerkt met dictaturen in het naburige Argentinië en in Brazilië te midden van een bredere onderdrukking, genaamd Operatie Condor.


Gedurende de regering van Pinochet zijn ongeveer 3.000 mensen omgekomen of verdwenen in Chili, en duizenden meer - waaronder de huidige presidente Michelle Bachelet - werden gemarteld of zijn in ballingschap gegaan.

De 106 ex-agenten werden veroordeeld tot tussen 541 dagen en 20 jaar gevangenisstraf. Velen zitten al vast voor andere zaken. De staat werd veroordeeld om ongeveer 5 miljard Chileense peso's (7,5 miljoen dollar) aan de familie van de overledenen te betalen. ($ 1 = 670.6800 Chileense pesos).

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen