woensdag 28 juni 2017

Colombia kan de stroom vluchtelingen uit buurland Venezuela nauwelijks aan

Steeds meer wanhopige burgers zoeken hun toevlucht in buurland Colombia


Colombia kan de stroom vluchtelingen uit buurland Venezuela nauwelijks aan. Dat meldt de katholieke Kerk die grensoverschrijdend samenwerkt om de vluchtelingen te helpen, aldus het Katholiek Nieuwsblad vandaag, woensdag 28 juni 2017. 

Terwijl de politieke spanningen in Venezuela hoog oplopen, zoeken steeds meer wanhopige burgers hun toevlucht in buurland Colombia op zoek naar werk, veiligheid en voedsel. Ondanks verhoogde inzet van de Colombiaanse grensbewaking stromen duizenden Venezolanen het land binnen, vooral in het noordoostelijke grensdistrict Arauca.

De katholieke Kerk houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten en probeert te helpen waar zij kan, meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

Zeer onlangs vond overleg plaats tussen de Venezolaanse bisschop Pablo Modesto González Pérez en zijn Colombiaanse buurman en ambtsbroeder Jaime Muñoz Pedroza. 'Het was een ontmoeting om de situatie te beoordelen en te anticiperen op wat zou kunnen gebeuren', aldus de laatste. Bij het overleg waren ook vertegenwoordigers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De economische crisis en de tekorten aan alles zijn de voornaamste drijfveren voor de Venezolanen om hun heil te zoeken in hun buurland. Die situatie beschreef mgr. Gonzales als 'een uitdaging' die wordt versterkt door de protesten die het land al maanden in de greep houden.

President Maduro heeft afgelopen week gedreigd nog harder te zullen optreden tegen de demonstranten. De protesten hebben al aan tientallen mensen het leven gekost. 'Wij moeten iets doen en de nood lenigen. De mensen komen hier hongerig aan, zij hebben eten nodig', aldus mgr. Muñoz. Het district is daar niet op berekend. De Kerk kan wel iets doen, maar 'dat is een druppel op een gloeiende plaat'. 'De nationale overheid moet zich realiseren wat hier aan de grens aan het gebeuren is.'

0 comments:

Een reactie plaatsen