woensdag 21 juni 2017

Colombiaanse journalisten protesteren in Bogotá voor de vrijheid van Derk Bolt en Eugenio Follender

Vredesonderhandelaar met ELN: 'Afgezien van een criminele daad is het ook een stupiditeit'Journalisten van de Colombiaanse stichting voor persvrijheid springen woensdag 21 juni 2017 in de bres voor de ontvoerde Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender. Ze protesteren met spandoeken in Bogotá voor de vrijheid van hun collega’s.

De journalisten van de stichting, genaamd FLIP (Fundación para la Libertad de Prensa), delen via Twitter een foto met de tekst: 'We zijn bij het Plaza de Bolivar om de vrijlating van Derk Bolt en Eugene Follender te eisen, de ontvoerde Nederlandse journalisten.'


Eerder op de dag werd bekend dat de militaire acties in de Colombiaanse jungle nabij Cucuta zijn gestaakt. Het is een nieuwe aanwijzing dat de vrijlating van het Spoorloos-tweetal steeds dichterbij komt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet woensdag weten voortdurend contact te hebben met de Colombiaanse regering over de ontvoering van de heren. Het marxistische rebellenleger ELN brandt zich lelijk de vingers met de ontvoering van de Nederlanders Derk Bolt en Eugenio Follender.

Volgens de Colombiaanse delegatieleider, die namens de regering vredesonderhandelingen voert met het ELN, is de kidnapping een 'stupiditeit'. Dat stelt Juan Camilo Restrepo woensdag op zijn Twitter-account. 'Afgezien van een criminele daad is het ook een stupiditeit', schrijft de toponderhandelaar voor vrede in Colombia.

In de Ecuadoraanse hoofdstad Quito praten de Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger ELN hoe ze een decennialange oorlog kunnen beëindigen. De kidnap ligt als een extra obstakel op tafel.

'Deze afkeuringswaardige ontvoering bemoeilijkt zoals elke kidnapping de onderhandelingen met de ELN', meent de delegatieleider. De harde woorden van de regeringsfunctionaris zijn zeer opvallend. De Nederlandse regering doet er via stille diplomatie in het gebied juist alles aan om de verslaggevers vrij te krijgen door tegelijkertijd niet op de tenen van de rebellen te gaan staan. Restrepo daarentegen, neemt geen enkel blad voor de mond.

(Red. De Surinaamse Krant/FLIP/De Telegraaf/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen