woensdag 21 juni 2017

De in Colombia ontvoerde Derk Bolt (62) heeft dringend medicijnen nodig

'De mannen kunnen elk moment worden vrijgelaten, het is wachten op het sein van ELN'

Militaire acties in het gebied worden stopgezet zodat een veilige zone ontstaat 


De in Colombia ontvoerde Derk Bolt (62) heeft dringend medicijnen nodig. Dat zegt politiecommandant George Quintero van het departement Norte de Santander vandaag, woensdag 21 juni 2017 in het het AD. Hij heeft goede hoop op een spoedige vrijlating van Bolt en zijn cameraman.  

'Meneer Bolt heeft inderdaad medicatie nodig. Naar mijn weten gaat het om diabetes', zei Quintero. De politiecommandant is nauw betrokken bij de onderhandelingen over de vrijlating van Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender (58). 'De mannen kunnen elk moment worden vrijgelaten. Het is wachten op het sein van ELN.'


Afgelopen zondag werden volgens hem ook acht Colombianen ontvoerd in dezelfde regio. 'Het is een gevaarlijk gebied door de aanwezigheid van verschillende guerrillabewegingen. Pas zodra het om buitenlanders gaat, wordt het groot uitgemeten in het nieuws. We weten natuurlijk niet precies waar Bolt en Follender vastgehouden worden, maar we denken dat zij een stuk meer westwaarts, richting de gemeente Convención zitten.'

De Spoorloos-presentator en zijn cameraman verdwenen afgelopen weekend tijdens het maken van een reportage over hun zoektocht naar de biologische moeder van een Nederlands-Colombiaans adoptiekind. Volgens de Colombiaanse autoriteiten werden de twee ontvoerd door een plaatselijke brigade van guerrillabeweging ELN.

De onderhandelingen over de vrijlating van de Nederlandse journalisten zijn in volle gang. Een speciale humanitaire commissie met vertegenwoordigers van de Colombiaanse Ombudsman, de Katholieke Kerk en mensenrechtenorganisaties boekte gisteren naar eigen zeggen succes en verklaarde dat de vrijlating niet lang meer op zich zou laten wachten en naar alle waarschijnlijkheid vandaag zal plaatsvinden.

Naast die commissie is ook een diplomatieke commissie actief onder leiding van Jeroen Roodenburg, de Nederlandse ambassadeur in Colombia. Deze commissie vergadert met de plaatselijke autoriteiten in het hoofdbureau van de politie van het departement Norte de Santander in de stad Cúcuta. Volgens plaatselijke media, die vandaag beelden toonden van de commissieleden en politiegeneraal Gustavo Moreno, vergaderden de betrokkenen al meermaals en werden afspraken gemaakt die moeten bijdragen aan de vrijlating.


Een van die afspraken behelst de stopzetting van militaire acties in het gebied zodat een veilige zone ontstaat waar de overdracht van de twee Nederlanders kan plaatsvinden. Het Colombiaanse leger stuurde ook al speciale eenheden naar het gebied die moeten helpen bij het creëren van de juiste omstandigheden voor de vrijlating van Derk Bolt en Eugenio Follender.

(Red. De Surinaamse Krant/AD/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen