donderdag 15 juni 2017

Demonstranten wachten president Trump op bij zijn bezoek aan Miami, Florida

Trump onthult naar verwachting hoe hij Amerikaanse relatie met Cuba vorm gaat geven

Cubaanse gemeenschap vreest ontmanteling door oud-president Obama ingezette Cuba-politiek


President Trump bezoekt morgen Miami, Florida (VS), waar hij zal onthullen hoe hij de Amerikaanse relatie met buurman Cuba vorm gaat geven. De grote Cubaanse gemeenschap in de hoofdstad van Florida is er niet gerust op. Actievoerders hebben demonstraties tegen de president aangekondigd. Naar verwachting zal Trump met een toespraak in het Manuel Artime Theater in Miami de ontmanteling van de Cuba-politiek van zijn voorganger Barack Obama aankondigen. Dat is precies waar de Cubaanse gemeenschap bang voor is.

De directeur van de Florida Immigrant Coalition verwoordde het in de Miami New Times als volgt: 'Onder de regering van Obama zijn er historische stappen voorwaarts gezet in de relatie met Cuba en wij veroordelen elke poging de klok terug te draaien.'
Onder Obama was Cuba niet meer een gezworen vijand. De president bezocht Cuba, sprak met zijn ambtgenoot Raul Castro en maakte de weg vrij voor normalisering van de betrekkingen. De diplomatieke betrekkingen werden hersteld. Er zijn onder meer ambassades geopend.

Het ruim vijftig jaar oude financieel-commerciële embargo is officieel niet opgeheven. Daar moet het Congres in Washington nog toestemming voor geven. Wel zijn er losse financieel-economische maatregelen getroffen. Zo mag er door Amerikanen zaken op het eiland worden gedaan. Cubaanse emigranten in de Verenigde Staten mogen ook geld overmaken naar hun achtergebleven familieleden. Verder werden de reisrestricties onder Obama voor een belangrijk deel opgeheven: Cubanen mogen in hun thuisland weer op familiebezoek en Amerikaanse toeristen kunnen naar Cuba.

Het Witte Huis heeft in aanloop naar het bezoek aan Miami gezwegen over de inhoud van de toespraak. De president liet er echter al tijdens zijn verkiezingscampagne geen twijfel over bestaan dat hij de besluiten van zijn voorganger wilde terugdraaien. Hoe ver hij daar precies in wilde gaan, bleef onduidelijk.

(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen