woensdag 28 juni 2017

Doekhie (NDP): ‘Voor verlenen quorum dokken ze, maar voor dienstreizen zitten ze op schoot coalitie’

'Wanneer het je goed uitkomt, dan ga je wel op dienstreis om je parlementaire taak te vervullen'

Een indruk van de 33e sessie van de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly op Malta. Op de foto staan de DNA-leden André Misiekaba en Jenny Warsodikromo (NDP) en Mahinder Jogi (VHP). (Bron foto: EU-ACP/Dagblad Suriname) 

Volgens het NDP-Assembleelid Rachied Doekhie uit Nickerie is het heel simpel. Als parlementariër is men consequent of niet. ‘Je kan niet alleen consequent zijn wanneer het je goed uitkomt. Wanneer het je goed uitkomt, dan ga je wel op dienstreis om je parlementaire taak te vervullen. Maar om quorum te verlenen, hiervoor voel jij je niet verantwoordelijk. Dan ga je zitten schelden op de coalitie’, aldus Doekhie dinsdag 27 juni 2017, in het Dagblad Suriname. 

Een parlementaire delegatie uit Suriname heeft deelgenomen aan de 33e sessie van de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly, welk in St. Julian op Malta gehouden werd van 19 tot en met 21 juni 2017. In deze delegatie zat ook de VHP-parlementariër Mahinder Jogi, naast de coalitieleden André Misiekaba en Jenny Warsodikromo.

'Wanneer ze quorum moeten verlenen, dan rennen en dokken ze op het erf. Maar,wanneer het op reizen aankomt, kunnen ze wel op de schoot van de coalitie zitten’, zegt Doekhie.

Gedurende de 12 jaren als Assembleelid is Doekhie nog nooit op dienstreis gegaan. ‘Ik zie het nut ervan niet in.’ Het verbaasde hem wel, dat vooral oppositionele partijen als de VHP die hun mond vol hebben van de ‘precaire situatie’, geen dienstreis afslaan. Deze wordt met beide handen aangegrepen. ‘Het is de VHP die het meest lawaai maakte. Ze schreeuwden ‘niemand moet gaan’, zegt Doekhie, die memoreert dat de VHP zelfs sprak in termen van een boycot. ‘En wanneer een Assembleelid op reis gaat samen met de coalitie, dan wordt er gedaan alsof er geen vuiltje aan de lucht is.’ 

Doekhie vraagt zich af hoe serieus de opvattingen van deze Assembleeleden genomen moeten worden. De NDP'er uit Nickerie zegt, dat als argument aangehaald wordt dat de Assembleeleden hun parlementaire werk gaan doen buiten de grenzen van Suriname. Als daadwerkelijk hiervan sprake is, dienen zij een andere houding aan te nemen ten opzichte van collega-Assembleeleden van de coalitie. ‘Maar ja, zo zie je de inborst van een persoon. Pas wanneer het hen goed uitkomt, is het goed. Wanneer anderen dat doen, worden zij zwaar bekritiseerd.’ 

0 comments:

Een reactie plaatsen