zaterdag 24 juni 2017

Dr. Harriëtte Verwey benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Verwey ontvangt onderscheiding na haar afscheidssymposium over haar specialisme hartfalen

(Bron foto: Facebook)

Dr. Harriëtte Verwey ontving vrijdag 23 juni 2017 uit handen van de Leidse locoburgemeester Roos van Gelderen een Koninklijke Onderscheiding. Dr. Verwey werd na haar afscheidssymposium over haar specialisme ‘hartfalen’, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, aldus Unity.nu in Leiden.

Harriëtte Verwey (1951) is in Suriname geboren en aldaar opgegroeid. Zij kwam naar Nederland om geneeskunde te studeren in een tijd waarin dat, zeker voor een Surinaamse vrouw, niet vanzelfsprekend was.

Dankzij haar passie voor het vak en haar tomeloze doorzettingsvermogen, rondde zij niet alleen haar studie geneeskunde af, maar specialiseerde zij zich vervolgens tot cardioloog in Leiden.

Over de scheidende arts sprak locoburgemeester Van Gelderen waarderend: 'Een bijzondere vrouw, die niet alleen ontzaglijk veel kennis heeft óver ‘het hart’, maar vooral zélf in het bezit is van een heel groot hart, met name voor anderen.'

Dr. Verwey is sinds begin jaren ‘80 actief in het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Na haar opleiding tot cardioloog is zij enige tijd staflid geweest, vervolgens werd zij hoofd hartbewaking, en uiteindelijk waarnemend afdelingshoofd van de afdeling Cardiologie. Vanaf de jaren ’80 was ze nauw betrokken bij het harttransplantatie programma Rotterdam – Leiden en ze speelde een cruciale rol bij het realiseren van het Mission hartfalen programma in het LUMC, dat zowel regionale als landelijke bekendheid kreeg. Daarnaast bracht zij goede connecties tot stand met de omliggende ziekenhuizen om de zorg voor hartfalenpatiënten te optimaliseren.

Ook heeft zij ervoor gezorgd dat het eerste LVAD (steunhart-) programma van start ging. Dit betreft het gebruik van de LVAD bij patiënten met eindstadium hartfalen. Dr. Verwey stond erom bekend dat zij 24 uur per dag voor haar patiënten door het vuur ging. Zij werd door haar patiënten, medewerkers én collega cardiologen dan ook op handen gedragen.

Zij heeft zich altijd sterk gemaakt voor meer aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen, zowel binnen als buiten het LUMC. Ook goede doelen in binnen- en buitenland kunnen op dr. Verweys steun rekenen.

Met haar eigen Stichting Brassa zorgt zij er belangeloos voor dat kinderen die geboren zijn in Suriname met complexe hartafwijkingen, in Nederland geopereerd kunnen worden. Niet alleen was zij in haar vakgebied in de Leidse regio en zelfs ver daarbuiten van groot belang, maar ook zette dr. Verwey zich onvermoeibaar in voor (etnische) vrouwen op het gebied van emancipatie, positieverbetering, participatie, of op beleids- en wetenschappelijk onderzoek en de behandeling van hart- en vaatziekten.

0 comments:

Een reactie plaatsen