donderdag 8 juni 2017

Drugssmokkelaars bijna vrij spel door zwakke overheidsadministratie Suriname

Nationaal veiligheidsadviseur Linscheer: 'Over ruim een jaar worden grote slagen toegebracht aan drugsmaffia'


Drugssmokkelaars hebben bijna vrij spel vanwege de zwakke overheidsadministratie in Suriname. Door maatregelen die worden voorbereid zullen over ruim een jaar grote slagen aan de drugsmaffia worden toegebracht. Dat verwacht nationaal veiligheidsadviseur en ex-directeur van het Bureau Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 8 juni 2017.

Suriname kwam de afgelopen tijd internationaal vaak negatief in het nieuws door de vangst van grote partijen drugs die vanuit Suriname zijn verscheept. De Surinaamse Krant berichtte dinsdag nog, dat op Jamaica een aantal kilo's cocaïne werd onderschept in vrachtcontainers die uit Suriname kwamen.

De zwakte in de overheidsadministratie maakt dat vaak niet slagvaardig kan worden opgetreden. Als voorbeeld noemt Linscheer het feit dat exporteurs fictieve bedrijfsadressen opgeven die achteraf 'lege percelen' van stromannen blijken te zijn. 'Wanneer onze administratie up-to-date is, weet je van tevoren dat een dergelijk adres niet klopt en kunnen zaken sneller aan het licht komen.'

Hij erkent voorts, dat de aanpak van de drugshandel de afgelopen periode niet naar wens is geweest. Dat er grote vangsten in het buitenland worden gedaan, komt omdat er veel drugs het land binnenkomen. Er schort momenteel een heleboel aan het aanpakken van de aanvoer. Om hard toe te kunnen slaan is een gedegen infiltratie in de drugsnetwerken noodzakelijk. Die soort operaties duren enige tijd. Voorzichtigheid, omzichtigheid en geduld zijn geboden bij het infiltreren in drugsorganisaties. De verschillende lijnen moeten goed in kaart worden gebracht.

Het aanpakken van de drugsstroom van Guyana naar Suriname wordt bemoeilijkt, omdat die zowel via de zee als over de weg plaatsvindt, zegt Linscheer. Hij wijst op de ondermaatse capaciteit om effectief deze stroom in te dammen. Niet alleen een tekort aan menskracht, maar ook een gebrek aan geld zou de autoriteiten parten hebben gespeeld.

0 comments:

Een reactie plaatsen