donderdag 8 juni 2017

Duitse bondskanselier Merkel dringt aan op compromis met Mercosur over handel

Terugtrekken VS van handelsbesprekingen opent wegen voor EU in andere regio's 


De Europese Unie moet tot een compromis bereid zijn als het tot een handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse landen van de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay) wil komen. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel donderdag 8 juni 2017 tijdens een persconferentie in Argentinië gezegd, aldus persbureau Reuters. Ze hield die samen met de Argentijns president Mauricio Macri (zie foto- Bron: Twitter).

Merkel zei onder meer, dat de Duitse landbouwsector bij deze onderhandelingen zijn eigen belangen had, maar dat Duitsland het streven van Argentinië om snel tot een akkoord te komen steunt.

'Over een vrije handelsovereenkomst onderhandelen is altijd een moeilijke kwestie. En Duitsland is niet altijd een makkelijke partner', zei Merkel tegen verslaggevers. 'Als er een wil is om een dergelijke overeenkomst te ondertekenen ... dan moeten we ook compromissen sluiten.'De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Susana Malcorra en de EU-ambassadeur in Brazilië João Cravinho hebben eerder deze week voorstellen gedaan om snel tot een akkoord te komen. Volgens Malcorra heeft het terugtrekken van de VS van de handelsbesprekingen voor de EU de mogelijkheid geopend een sterke speler te worden in multilaterale handelsakkoorden van regio's.

Mercosur begon in 1999 onderhandelingen met de Europese Unie, brak die af in 2004 en hervatte opnieuw gesprekken in 2010.

(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/New York TimesTwitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen