dinsdag 13 juni 2017

EBS ontvangt gemiddeld 40 nieuwe aanvragen voor aansluiting of uitbreiding

Vraag naar elektriciteit stijgt jaarlijks met 6 procent


In Suriname stijgt de vraag naar elektriciteit jaarlijks met 6 procent. Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft mede hierom het Epar-netwerk, dat de districten Paramaribo, Para, Wanica, Commewijne en Saramacca van elektriciteit voorziet, uitgebreid naar het zuiden. Dat meldt EBS vandaag, dinsdag 13 juni 2017, in een persbericht.

Circa tweehonderd huishoudens in de dorpen Powakka, Klein Powakka, Redi Doti, Casipora, Pierre Kondre Kumbasi en Ayo zijn nu dag en nacht voorzien van elektra. Sinds de aansluitkosten in januari vorig jaar voor een groot deel zijn afgeschaft, is er een toename qua aanvragen merkbaar.

Het elektriciteitsbedrijf worstelt echter al jaren met een achterstand. Dagelijks komen er gemiddeld veertig nieuwe aanvragen voor een aansluiting of uitbreiding van de elektrische installatie erbij. Volgens het persbericht heeft de achterstand voornamelijk te maken met de gebrekkige cashflow van het bedrijf.

'Gemiddeld liggen de kosten voor een aansluiting met netvoorzieningen dicht bij 10.000 Amerikaanse dollar. De eigen bijdrage die de klant betaalt, is bij lange na niet toereikend om de kosten te dekken en het verschil moet door de EBS worden voldaan.'

Ook het valutaprobleem speelt hierbij een rol. Naast de inkomsten die ver beneden de kostprijs liggen, zijn de benodigde aansluitmaterialen ook voor ongeveer 90 procent in Amerikaanse dollars uitgedrukt.

In de komende periode zal het aantal aansluitingen mogelijk afnemen vanwege de te verwachten regenval, waardoor de werkzaamheden dan niet optimaal kunnen worden verricht.

0 comments:

Een reactie plaatsen