zaterdag 3 juni 2017

Ecuador arresteert vijf mensen, waaronder een familielid van vicepresident, in een onderzoek naar corruptieschandaal van Odebrecht

Vicepresident Glas bevestigt dat een familielid onder arrestanten is


Ecuador heeft gisteren vijf mensen gearresteerd, waaronder een familielid van de vice-president, en is meerdere bedrijven binnen gevallen in het kader van een lokaal onderzoek naar het corruptieschandaal van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, zo bericht persbureau Reuters vanochtend, zaterdag 3 juni 2017.

Justitie verstrekte geen namen, maar vice-president Jorge Glas, die de olie- en infrastructuursector overzag, toen hij minister was, zei dat een familielid van hem onder de gedetineerden is. De arrestaties vonden plaats nadat hoofdofficier van Justitie Carlos Baca donderdag de advocaat-generaal van Brazilië had ontmoet om informatie te ontvangen over borg deals.

In meer dan een dozijn zoekingen vonden de autoriteiten geld, luxe auto's, wapens, juwelen, een cheque van Odebrecht voor 980.000 Amerikaanse dollar en documenten die verband houden met de zaak, aldus het ministerie van Justitie.

'De gedetineerden en de binnengevallen bedrijven maken deel uit van een breder web van georganiseerde misdaad die betrokken was en had als hoofdkantoor het bedrijf Odebrecht', zei Baca tegen journalisten en voegde eraan toe, dat hij naar Brazilië zou terugkeren om meer informatie te verkrijgen. Glas is door een gevluchte voormalig minister van Oliezakeb als 'de leider' van een omkoopnetwerk in de energiesector, beschuldigd

Een jeugdvriend van de linkse ex-president Rafael Correa, die ook als vice-president diende, heeft Glas consequent ontkend iets fout te hebben gedaan en heeft vrijdag gevraagd om een ​​volledig onderzoek.

'Volgens de informatie die ik heb, wordt een familielid van mij onderzocht. Alles moet worden onderzocht en gerechtigheid moet plaatsvinden', vertelde hij aan journalisten.

Lokale media meldden, dat een oom van Glas gearresteerd was. De politie viel ook het huis van de nationale controleur Carlos Polit binnen, volgens zijn advocaat Hernan Ulloa, die de autoriteiten beschuldigde het proces te schenden, omdat Polit om gezondheidsredenen in het buitenland was.

Odebrecht SA heeft naar verluidt 33,5 miljoen Amerikaanse dollar betaald aan omkopingen om contracten in Ecuador te waarborgen.


(Red. De Surinaamse Krant/Reuters/Twitter)

0 comments:

Een reactie plaatsen