maandag 19 juni 2017

Ecuador's ex-president Bucaram stort zich weer op politiek na jaren gedwongen verblijf in Panama

Van corruptie en nepotisme verdachte Bucaram hoopt op terugkeer in politiek


De politicus, die werd beschuldigd van corruptie en de benen nam naar Panama, wil weer voor presidentschap gaan


De voormalig Ecuadoraanse president Abdala Bucaram - zoon van Libanese immigranten - , die na een periode van zes maanden al door het Congres werd verdreven en beschuldigd van corruptie en nepotisme, is na twee decennia naar het land teruggekeerd in de hoop dat hij opnieuw actief kan worden in de politiek. Bucaram, die zaterdag op een demonstratie in de grootste stad van Ecuador, Guayaquil, verscheen, zei dat hij een hand uitsteekt naar president Lenin Moreno van oud-president Rafael Correa's linkse PAIS Alliantie partij (Patria Altiva i Soberana).  Dit meldt zondag 18 juni 2017, onder andere TeleSUR.


Analisten zien het gebaar als een politieke 'move', aangezien Bucaram Correa en zijn partij in het verleden regelmatig met harde woorden en vulgaire termen heeft bekritiseerd. Volgens zijn zoon, de voormalige presidentskandidaat Abdala 'Dalo' Bucaram, is de verwachting, dat de voormalige president deel gaat nemen aan de verkiezingen van 2019, als kandidaat voor burgemeester of voor het provinciaal bestuur.

De 'move' zou echter de voorwaarde van zijn politiek asiel dat in Panama is verleend schenden, omdat hij zich niet in interne politieke kwesties in Ecuador mag mengen. 'Ik kom om de tweede helft van dit spel te spelen, dat de mensen tegen de oligarchie wordt genoemd', zei Bucaram, bekend om zijn flamboyante politieke stijl en vurige en controversiële opmerkingen, tegen zijn aanhangers.


PAIS Alliantie leiders hebben hun aanhangers opgeroepen hun werk te verdubbelen en waakzaam te zijn voor nieuwe gevechten, met inbegrip van het verzoek van Bucaram om zich weer in de politieke arena te begeven na 20 jaar corruptie beschuldigingen te hebben ontlopen.

Bucaram vluchtte naar Panama en verwierf asiel, omdat hij meerdere zaken probeerde te ontduiken die aan het licht waren gekomen tijdens zijn korte termijn als burgemeester van Guayaquil en zijn half jaar presidentschap, dat hij ook niet kon afronden vanwege schandalen en corruptiebeschuldigingen.

Tijdens zijn toespraak zaterdagmiddag zei hij, dat hij het doel was van aanvallen van zijn politieke tegenstanders die hem van zijn familie weg hielden. De politicus, die zichzelf 'El Loco' ('De Gek') noemt, werd verdreven nadat hij slechts zes maanden als president had gediend toen het Congres stelde, dat hij geestelijk niet in staat was om president te zijn.


In 1984 werd Bucaram verkozen tot burgemeester van Guayaquil, maar vertrok na een jaar, toen de gewapende machten hem beschuldigden van corruptie, waardoor hij voor de eerste keer in ballingschap naar Panama ging. Hij werd in Panama gearresteerd, nadat officieren drugs in zijn auto vonden en werd later vrijgelaten. Hij kreeg echter amnestie en keerde terug naar Ecuador in 1987 om voor het presidentschap te gaan, een campagne die hij in de tweede ronde verloor. Na het verlies ging hij weer naar Panama, omdat de corruptiezaken opnieuw werden geopend. In 1992 werd hem nog een keer amnestie verleend en keerde terug om opnieuw voor presidentschap te gaan. Het was pas in 1996 dat Bucaram president werd met zijn slogan 'de kracht van de armen'.

Kort daarna begon zijn regering een neoliberale agenda uit te werken, waaronder verhoging van de prijzen van basisdiensten zoals water, elektriciteit en gas en privatisering van staatsinstellingen. Hij vulde zijn kabinet met rijke zakenlieden en bankiers. In het midden van een economische en politieke crisis, op 5 februari 1997 - pas zes maanden nadat Bucaram was ingezworen - verklaarde het Congres hem 'geestelijk niet in staat te regeren' en werd hij afgezet. Hij vluchtte naar Panama toen twee andere gevallen van corruptie en verduistering tegen hem begonnen, een bekend als de 'schooltas' waarin een programma voor het leveren van schoolbenodigdheden nooit werd uitgevoerd, wat het land miljoenen dollars kostte.

In april 2005 maakte Bucaram een ​​korte terugkeer nadat de voormalige president Lucio Gutierrez een naaste vriend van Bucaram aanstelde als het hoofd van het Hooggerechtshof, zodat hij terug kon komen zonder beschuldigd te worden. Nadat Gutierrez zelf was verdreven, vluchtte Bucaram weer naar Panama.

In het voormalige strafrecht van Ecuador zijn gevallen van verduistering na 20 jaar verlopen. De deur werd geopend voor Bucaram om in 2017 terug te keren, zonder dat er sprake was van de beschuldigingen van corruptie.

 

(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR/Twitter/El Telegrafo/Metro Ecuador)

0 comments:

Een reactie plaatsen