vrijdag 9 juni 2017

Elias ontkent aantijging Panama Papers tegenover parlementaire ondervragingscommissie

Op Curaçao gevestigd advieskantoor van Elias wordt 312 keer genoemd in Panama Papers


Gregory Elias, die geldt als adviseur van Nederlanders die kapitaal willen wegsluizen voor de fiscus, ontkent met klem, dat hij veelvuldig gebruik heeft gemaakt van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca. Dat zou volgens de vorig jaar uitgelekte Panama Papers rijke klanten helpen met het onttrekken van vermogens aan het oog van de fiscus. 

Het op Curaçao gevestigd advieskantoor van Elias wordt 312 keer genoemd in de Panama Papers.

Elias betitelde dat vandaag, vrijdag 9 juni 2017, voor de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek doet naar belastingontwijking als 'pertinent onjuist' en 'heel vervelend'. Slechts een handjevol van zijn klanten is volgens hem in contact geweest met Mossack Fonseca, en dat gebeurde niet door zijn toedoen.

Elias is de eerste persoon die als ’getuige’ gehoord wordt in de parlementaire mini-enquête naar belastingontwijking.

De parlementaire commissie sprak tot dusver uitsluitend met ’deskundigen’, zoals medewerkers van de Belastingdienst. Elias staat bekend als 'de onderkoning van Curaçao' en als iemand bij wie rijke Nederlanders die geen belasting willen betalen graag aankloppen. Volgens hem is dat beeld onterecht. 'Dat speelt niet.'

Hij was de man die eind maart 2016 de Rolling Stones naar Cuba wist te halen. Het NRC berichtte daar 25 maart 2016 onder andere dit over:

'De grote initiator van dit historische optreden van de Rolling Stones in Havana is de Curaçaose zakenman Gregory Elias (62). Elias maakt al jaren faam in het Caraïbisch gebied met het North Sea Jazz festival op Curaçao dat hij ieder jaar in samenwerking met Mojo-concerts organiseert. Toen de steenrijke zakenman, die al jaren in Cuba komt en hier veel zaken doet, hoorde dat de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek zou brengen aan het eiland, kwam Elias in actie. 'Iedereen staat te trappelen om met het land in zee te gaan. Alleen Amerika kon het nog niet. Nu dat eindelijk zo ver is, vind ik dat we internationaal dit moment moeten omarmen en ons steentje moeten bijdragen aan deze transitie. Toen ik hoorde dat de Rolling Stones in de regio waren voor een reeks concerten en Obama naar Cuba zou komen dacht ik: wat is er mooier om deze twee gelegenheden bij elkaar te brengen.''

(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf/NRC)

0 comments:

Een reactie plaatsen