vrijdag 23 juni 2017

EU-ambassadeur Jernej Videtič: 'Suriname neemt nog deel aan EU Multi Country Project'

'Het project is zover gekomen, mede dankzij de intensieve lobby vanuit Suriname'


Het klopt niet dat Suriname niet meer deelneemt aan het Multi Country Project van de Europese Unie (EU) voor hervorming binnen de justitiële sector. 'Not true', antwoordde EU-ambassadeur Jernej Videtič op een expliciete vraag van minister Ferdinand Welzijn, waarnemer op Justitie en Politie. De EU-ambassadeur heeft notulen overlegd van de 'Thematic Task Force vergadering', waarin het project is besproken en goedgekeurd, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 23 juni 2017.

De diplomaat onderschreef, dat het project zover is gekomen, mede dankzij de intensieve lobby vanuit Suriname met name het ministerie van Justitie en Politie. De EU ondersteunt het project ten volle.

Op 20 juli zal het project, waarin ook Guyana en Trinidad & Tobago participeren, worden besproken in een technische commissie vergadering voor volledige adoptie door Cariforum. Minister Welzijn zegt dat Suriname elke stap in het vervolgproces nauwlettend zal volgen en heeft staande de vergadering meteen instructies daartoe gegeven.

De EU-ambassadeur werd vergezeld door Derek Lambe. Van Surinaamse zijde waren op de bespreking aanwezig, waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, waarnemend directeur Justitie Marianne Chin A Fat, Elizabeth Bradley van de afdeling Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Betty Sabajo (projectschrijver en trekker) alsmede andere deskundigen van Justitie en Politie. De bijeenkomst vond plaats op het ministerie van Justitie en Politie.

'Suriname is niet verschenen voor het tribunaal in Guyana om de derde, tevens laatste, fase van het EU-Cariforum Country Programme-project te verdedigen, dat door het ministerie van Justitie en Politie was ingediend. Een ander land zal de plaats van Suriname innemen. Het gevolg hiervan is dat de financiering van projecten ten behoeve van de rechterlijke macht, hangjongeren, jeugddetentie en wetgeving niet doorgaat.'  Dit zei ex-minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos dinsdag 20 juni 2017 in de Ware Tijd. 

Suriname heeft niemand afgevaardigd om het country-project eerder deze maand te verdedigen en was ook niet aanwezig op het forum. Als deze laatste fase zou zijn voldaan zou er aanspraak gemaakt kunnen worden op acht miljoen euro uit de pot van 24 miljoen, aldus Van Dijk-Silos.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

0 comments:

Een reactie plaatsen