vrijdag 16 juni 2017

Ex-president Uruguay Mujica wil duel terug om juridische geschillen op te lossen

'Conflicten moeten met een schot kunnen worden opgelost'


Tussen 1920 en 1992 kende Uruguay de Duelwet


Voormalig Uruguayaans president Jose Mujica heeft een aantal interessante ideeën over het oplossen van juridische geschillen - een snel duel is een van hen, aldus de nieuwswebsite PanAm Post vrijdag 16 juni 2017.

'Er moet een wet zijn die mensen in staat zou stellen om conflicten met een schot op te lossen', zei Mujica onlangs in een televisie-interview (zie onderaan) en klaagde dat er geen wet voor duels in zijn land is toegestaan.

'Er zijn dingen die op die manier kunnen worden opgelost, die anders niet zouden kunnen worden opgelost', zei hij, met eer als een voorbeeld.

De voormalige president zei, dat er tijden zijn waarin dialoog nutteloos is. Praten is blijkbaar heel makkelijk, maar hij zei dat een pistoolschot eens en voor altijd een conflict kan oplossen. Hij zei dat de wet in de praktijk moet worden gebracht wanneer iemand je eer uitdaagt. 'Wanneer iemand aan uw eer raakt, en gaat door en door, hoe kan je dat dan oplossen? Dat is de enige manier. Ik kan geen zwaard hanteren, want ik ben een oude man, maar ik zou minstens een paar schoten kunnen lossen.'

De Duelwet werd in 1920 in Uruguay goedgekeurd en werd in 1992 afgeschaft tijdens de regering Luis Alberto Lacalle. Er waren bekende duels in het land, zoals die van de vroegere president Jose Batlle en de politicus en journalist Washington Beltran in hetzelfde jaar dat de praktijk werd gelegaliseerd. Bij die gelegenheid was het Beltran die verloor en stierf.(Red. De Surinaamse Krant/PanAm Post/El PaísEl Observador)

0 comments:

Een reactie plaatsen