woensdag 14 juni 2017

FARC overhandigt nog eens 30 procent van haar wapenarsenaal aan VN

In totaal heeft de FARC nu 60 procent ingeleverd


Tot grote tevredenheid van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) nog eens 30 procent van haar wapenarsenaal aan de Verenigde Naties overhandigd (zie foto - Bron: FARC). 'Een historische dag', reageerde Santos op de verdere demilitarisatie van de rebellen, aldus internationale media vandaag, woensdag 14 juni 2017.

In totaal heeft de FARC nu 60 procent ingeleverd. 'Vrede wordt beetje bij beetje opgebouwd, zoals je een kathedraal steen voor steen opbouwt', liet Santos weten.


De president zou de overhandigingsceremonie gisteren bijwonen, maar werd door het slechte weer opgehouden, meldt de BBC.

De FARC en Colombia sloten eind vorig jaar een akkoord dat een einde maakte aan 52 jaar oorlog. Rond de 6.800 rebellen bevinden zich in speciale zones waar ze zich laten demilitariseren. Zij wachten daar op het moment dat ze kunnen terugkeren in de maatschappij. De guerrillabeweging heeft tot 20 juni de tijd gekregen om alle wapens in te leveren en kan dan verder als politieke partij.Tot nu toe was het verhaal van de ontwapening van de FARC alleen met woorden verteld: woorden van de rebellengroep, van de regering en van de VN, die bevestigd hadden dat de wapens werden overhandigd en in veilige containers geplaatst. Maar, nu zijn er eindelijk beelden van geweren, RPG's en pistolen gecontroleerd en opgeslagen door een VN-waarnemer te zien, aldus de BBC..

Sommigen kunnen nog steeds denken, dat dat niet genoeg is, dat de FARC expliciet moet laten zien hoe ze hun wapens afgeven: ze willen foto's van vechters die hun geweren aan de VN overhandigen.

(Red. De Surinaamse Krant/FARC/BBC/Twitter/Nu.nl)

0 comments:

Een reactie plaatsen