dinsdag 27 juni 2017

Forse prijsstijging van een pakje roomboter van VSH Foods

Directe oorzaak prijsaanpassing is explosieve stijging prijs Europees melkvet


De prijs van lokaal geproduceerde roomboter heeft in korte tijd grote sprongen gemaakt. Het product van VSH Foods (voorheen de Margarine- en Vettenfabriek) kost vanaf 20 juni Srd 28,50 voor een pak van 225 gram. Dat is een verhoging van ruim 55 procent ten opzichte van de prijs van Srd 18 enkele weken terug. Ook de prijzen van andere varianten van roomboter zijn flink aangepast. 

'Het is niet gemakkelijk geweest om dit te doen, maar we komen er niet onderuit', zegt directeur Marlon Telting.

Directe oorzaak voor deze forse prijsaanpassing is de explosieve stijging van de prijs van melkvet, dat uit Europa wordt geïmporteerd, in combinatie met de turbulente wisselkoersontwikkeling. 'Je kunt op gegeven moment niet tegelijk prijsstijging van melkvet hebben en hoge wisselkoers.'

De geproduceerde roomboter bestaat voor 80 procent uit melkvet. Deze grondstof is binnen drie weken met 1.500 Amerikaanse dollar per metrieke ton gestegen. Internationale nieuwsmedia melden dat er wereldwijd steeds meer vraag naar is. Er is daarom geen vooruitzicht dat de prijs zal dalen, maar naar verwachting juist zal toenemen. Dit treft alle landen die melkvet importeren.

Met de lage omzetten waarmee VSH Foods de afgelopen periode is geconfronteerd, is het een uitdaging geweest om dit besluit te nemen. Telting: 'We hebben weken over de prijsaanpassing moeten nadenken.' De prijs zou zelfs hoger moeten liggen, maar er is rekening gehouden met de draagkracht van de consument, schrijft de Ware Tijd. Telting zegt, dat bij de nieuwe prijsbepaling ook het voortbestaan van VSH Foods doorslaggevend was.

0 comments:

Een reactie plaatsen