donderdag 22 juni 2017

Geldboete in Chili door rechter opgelegd aan zeven Boliviaanse douaniers en twee militairen

Veroordeelde Bolivianen worden binnen 30 dagen Chili uitgezet

(Bron foto: Agencia Boliviana de Informacion)

De negen Boliviaanse ambtenaren die in Chili worden vastgehouden zijn woensdag beschuldigd van smokkel, diefstal met intimidatie en illegaal wapenbezit en hun uitzetting wordt binnen 30 dagen verwacht. Bolivia heeft de beschuldigingen verworpen en verklaard dat de Chileense politie naar haar grondgebied ging en de ambtenaren arresteerde terwijl zij een dagelijkse operatie tegen smokkel uitvoerden, zo meldt donderdag 22 juni 2017 TeleSUR.


Isabel Peña, de rechter van de Toezichthoudende Rechtbank van Pozo Almonte, kondigde de beslissing aan, aldus het Boliviaanse Informatiebureau. Ze kregen ook een boete van 50.000 dollar opgelegd die betaald moet worden voordat ze het land verlaten. Na hun uitzetting zullen zeven ambtenaren gedurende een periode van tien jaar niet naar Chili mogen terugkeren. De overige twee militaire officieren zullen 20 jaar niet kunnen terugkeren, omdat ze schuldig zijn bevonden aan illegaal wapenbezit.

Het Openbaar Ministerie eiste drie jaar gevangenisstraf voor de twee Boliviaanse militaire officieren en zeven douaneambtenaren voor vermeende overval en intimidatie en illegaal wapenbezit. De negen Bolivianen werden op 19 maart aangehouden toen zij tijdens een grensincident betrokken waren bij anti-smokkelwerkzaamheden. Drie dagen later werden ze in hechtenis genomen.

Op 15 juni veroordeelde de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken, Fernando Huanacuni, de 'onrechtvaardige en willekeurige' detentie van zijn ambtenaren bij de Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, en verwierp de beschuldigingen. 'Ik wil de verontwaardiging van mijn regering herhalen', zei Huanacuni tijdens de vergadering en voegde toe dat de gedetineerden 'ambtenaren zijn die zich inzetten voor de bestrijding van smokkel'.


De Boliviaanse diplomaat vroeg Chili ook om de 'onmiddellijke vrijlating' van de negen ambtenaren. Bolivia's president Evo Morales zei op 20 maart dat er een 'ontvoering' van zijn landgenoten was en had hun vrijlating geëist.
(Red. De Surinaamse Krant/TeleSUR)

0 comments:

Een reactie plaatsen