donderdag 8 juni 2017

Georganiseerde misdaadgroepen in Peru volgen nieuwe drugsroutes en smokkelstrategieën

Smokkelaars hanteren het 'mieren plan', over meerdere dagen via kleinere verzendingen


Een recente cocaïne-inbeslagname in Peru heeft aangetoond, dat georganiseerde misdaadgroepen nieuwe drugsroutes en smokkelstrategieën zijn gaan volgen in een poging om de autoriteiten te slim af te zijn, zo schrijft InSight Crime woensdag 7 juni 2017.

Op 1 juni namen de Peruaanse autoriteiten 474 kilo cocaïne in beslag in een vrachtlading die 1.234 katoenballen bevatte. De zending was naar verluidt bestemd voor de haven van Abidjan, Ivoorkust. Een Ecuadoraan en zes Peruanen werden gearresteerd tijdens de operatie.

Volgens bronnen van het departement Tactische Anti-Drugsoperaties (Departamento de Acciones Tácticas Antidrogas - DEPOTAD) geraadpleegd door de krant La República, vervoeren drugshandelaren eerst cocaïne geproduceerd en geraffineerd in de Apurimac-, Ene- en Mantaro-vallei (VRAEM) naar geselecteerde opslagpunten in het departement Piura, en uiteindelijk naar de nabijgelegen haven van Paita, of noordwaarts naar Ecuador.

Maar, wanneer cocaïne gesmokkeld wordt naar de opslagplaatsen, doen smokkelaars wat de autoriteiten een 'mieren plan' hebben genoemd. In wezen vervoeren ze over meerdere dagen cocaïne via kleinere verzendingen, om te voorkomen dat ze door de autoriteiten worden gedetecteerd.

'Smokkelaars vervoeren de drugs beetje bij beetje, om niet te worden ontdekt, en om door te gaan als gewone transporteurs', aldus een DEPOTAD-ambtenaar in La República. Criminele organisaties kunnen er maximaal 15 dagen over doen om een ​​ton cocaïne in de geheime opslaglocaties te verzamelen, waarna de zending naar de vertrekpunten van het land wordt verzonden.

(Red. De Surinaamse Krant/InSight Crime)

0 comments:

Een reactie plaatsen