woensdag 7 juni 2017

Goudzoekers aan de rand stuwmeer bij Brownsberg krijgen werkgebied toegewezen

Minister Dodson: 'Het is niet meer mogelijk om zonder toestemming naar goud te zoeken'


Goudzoekers die aan de rand van het stuwmeer bij Brownsberg goud aan het zoeken waren, zullen hun activiteiten moeten verplaatsen naar een gebied dat hen zal worden toegewezen. De goudzoekers moeten zich later vandaag, woensdag 7 juni 2017, melden bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD), Dit is gisteren afgesproken tussen minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en de ondernemers, aldus Starnieuws. 

Johannes Weewee zegt, dat drie ondernemers actief zijn in het gebied met ongeveer 55 werkers. Zij waren actief bij een mijn waar lang geleden naar goud werd gezocht. Aangezien het water in het stuwmeer hoger is geworden, is een deel afgedamd. Weewee stelt, dat hij niet met toestemming van de districtscommissaris van Brokopondo, Kenya Pansa, heeft gewerkt. Hij wist dat daar een oude mijn was en besloot naar goud te zoeken. Hij heeft ruim 13.000 Amerikaanse dollar geïnvesteerd in machines. De mensen zijn ongeveer twee maanden in het gebied.

Dodson heeft uitgelegd aan de goudzoekers, dat het niet meer mogelijk is om zonder toestemming ergens naar goud te zoeken. Daarom moeten de ondernemers zich registreren bij de GMD. Dan zal een gebied worden afgebakend waar ze naar goud mogen zoeken.

Er vindt ordening plaats in de sector. Het ministerie kan niet toestaan dat dammen en dijken worden opgeworpen in het stuwmeer. De goudzoekers waren op een heuvel bezig, maar zijn op gegeven moment tot in het stuwmeer beland, omdat zij weten waar de goudader loopt. De minister benadrukt dat iedereen zich dient te houden aan de milieuvoorschriften en de regels die gelden. Bovendien moet een deel van de inkomsten terugvloeien in de staatskas.

Districtscommissaris Pansa had eerder aangegeven, dat zij geen toestemming had gegeven aan goudzoekers om activiteiten bij het stuwmeer te ontplooien. Zij was maandag urenlang op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, maar deze kwestie werd niet met haar besproken.

0 comments:

Een reactie plaatsen